Συνέντευξη Προέδρου Κοινωνικής Συμφωνίας ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ στο epoli.gr «Τεράστια η ευθύνη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»

Με τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: "Με την ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου...", που η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Τ. Κατσέλη, επέλεξε να κλείσει τη συνέντευξή της στο epoli.gr, εμείς ανοίγουμε τη συνέντευξη αυτή, όχι για να τονίσουμε την κρισιμότητα των Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, κρισιμότητα που τονίζεται απ' όλους, αλλά για να δώσουμε την "ευαισθησία της κοινωνίας”, δανειζόμενοι τη λέξη "παιδιά" από τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν, "ευαισθησία" που ξεχώρισε τη Λούκα Κατσέλη από τον όρο πολιτικός, τόσο από την αρχή της πολιτικής της ζωής και τη θητεία της στο Υπουργείο Εργασίας, όσο και μέχρι σήμερα…

ΕΡ.: Κα. Κατσέλη, τι πιστεύετε ότι συμβολίζει η διαφαινόμενη επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Εκλογές της Κυριακής, επικράτηση - ανατροπή του δικομματισμού στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της Χώρας;

Υπάρχει διάχυτο στο λαό μας το αίτημα για αλλαγή πορείας. Οι Εκλογές της Κυριακής αποτελούν ορόσημο για τη μεγάλη ανατροπή και την έναρξη της δύσκολης, αλλά ελπιδοφόρου πορείας για την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση.

ΕΡ.: Ποια νομίζετε ότι είναι τα διακυβεύματα μιας Αριστερής Διακυβέρνησης;

Η ευθύνη όλων μας, του καθενός από μας και ιδιαίτερα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι τεράστια. Μία Αριστερή Διακυβέρνηση οφείλει:

- Να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και το αξιόλογο επιστημονικό μας δυναμικό, ώστε να πάρουμε την τύχη της Πατρίδας μας ξανά στα χέρια μας.

- Να διαφυλάξει τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, που απειλούνται.

- Να υλοποιήσει ένα Παραγωγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να μπορούν να ζήσουν με δουλειές και αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

- Να επουλώσει τις ανοιχτές πληγές από την ανθρωπιστική κρίση και να προασπίσει το δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας στη ζωή, δημιουργώντας σχεδόν από το μηδέν, ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας από την πείνα, την εξαθλίωση, την υπερχρέωση.

- Να διαλύσει τα κλειστά κυκλώματα επιρροής και διαπλοκής, που κυριαρχούν και ποδηγετούν το πολιτικό σύστημα, αλλάζοντας εκ βάθρων θεσμούς και μηχανισμούς, που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να γίνουν πράξη, μέσα από μία ουσιαστική και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, σε μια Ευρώπη και Ευρωζώνη, που κλυδωνίζεται από αντιθέσεις και αντιφάσεις.

ΕΡ.: Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ενδεχομένως να επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις... Ποια η γνώμη σας;

H διαπραγμάτευση μίας Κυβέρνησης - που θα έχει νωπή και ελπίζω ισχυρή λαϊκή εντολή - με τους πιστωτές μας, για να έχει ουσία και περιεχόμενο, προϋποθέτει ότι εμείς, ως Χώρα, θα καταθέσουμε το δικό μας αξιόπιστο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το χρηματοδοτικό πλαίσιο, που μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το δικό μας σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο, όπως έχω τονίσει, θα θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης.

Μην έχετε καμία αμφιβολία: Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές μας έχουν συμφέρον να μην τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι σκληρή, να πάρει, ίσως, καιρό, αλλά θα καταλήξει, και σίγουρα, το αποτέλεσμά της θα φέρει τη Χώρα σε μια καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα.

ΕΡ.: Πρόσφατα, είχατε δηλώσει, ότι η νέα Κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει, με βάση τις πολιτικές της προτεραιότητες, το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Βεβαίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε νέα διακυβέρνηση κράτους-μέλους να προβαίνει στη διαφοροποίηση του «μείγματος» πολιτικής, εκπονώντας το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το άρθρο 11 της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ/8.11.2011, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών, είναι σαφές: «Ουδεμία διάταξη της παρούσας Οδηγίας εμποδίζει μία νέα κυβέρνηση κράτους-μέλους να επικαιροποιεί το οικείο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε αυτό να αντανακλά τις νέες της πολιτικές προτεραιότητες. Στην περίπτωση αυτή, η νέα κυβέρνηση επισημαίνει τις διαφορές με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Είναι προφανές, ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αρκεί να διαπραγματευθούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και τόλμη.

ΕΡ.: Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους, λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες Βουλευτικές Εκλογές;

Η Μεταπολίτευση έχει τελειώσει. Μαζί της έχει συμπαρασύρει άνομες συμπεριφορές, έναν άκρατο καταναλωτισμό και συντεχνιακές λογικές. Είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε νέα πρότυπα, ένα καινούργιο ήθος στην ατομική συμπεριφορά μας, στην κοινωνική μας δράση, στην πολιτική. Γιατί η αγορά και η πολιτική μετατρέπονται σε ζούγκλα αν δεν υπάρχουν στέρεες αξίες και ήθος.

Οι πολίτες να επιλέξουν αλλαγή πολιτικής και μία προοδευτική Κυβέρνηση, που όχι μόνο θα ανατρέψει την πολιτική τής βίαιης λιτότητας, αλλά θα θέσει στέρεες βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Γιατί αν δεν δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στη Χώρα, αν δεν διευρύνουμε την παραγωγή μας, αν δεν αναβαθμίσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα διεθνώς, θα υπάρχουν νέες κρίσεις υπερχρέωσης στο μέλλον, ακόμη κι αν "κουρευτεί" το σημερινό χρέος.

Ο ψηφοφόρος να αποφασίσει νηφάλια και λογικά, έχοντας κατά νου την εσαεί επίκαιρη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: "Με την ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου...".