Συνέντευξη υποψηφίας βουλευτού "Κοινωνικής Συμφωνίας" στην Αρκαδία Γιάννας Σταμοπούλου

  1. 1.     Γιατί να ψηφίσει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ο ψηφοφόρος? Δεν είναι χαμένη ψήφος σε ένα μικρό κόμμα?

Όχι δεν είναι χαμένη ψήφος. Ίσα – ίσα τα δύσκολα έρχονται μπροστά μας. Έρχονται νέα σκληρά μέτρα. Χρειάζεται μία ισχυρή φωνή στη Βουλή που να βάζει «κόκκινες γραμμές» σε παράλογες απαιτήσεις. Εμείς, ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, έχουμε αποδείξει ότι μπορούνε να το κάνουμε. Η πρόεδρός μας Λούκα Κατσέλη, ως Υπουργός Ανάπτυξης, πέρασε το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – το «νόμο Κατσέλη» - ύστερα από σκληρή σύγκρουση με τις τράπεζες. Το έκανε όμως, δεν υποχώρησε.

Τέτοιες φωνές έχει ανάγκη ο κόσμος. Δυνατές, χωρίς εξαρτήσεις, που δεν υποχωρούν. Για αυτό ζητάμε στήριξη για να μπει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στη Βουλή.

 

  1. 2.     Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ? Από τα σπλάχνα του βγήκατε……

Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Δεν εκφράζει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει ένα συντηρητικό κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε το δεύτερο Μνημόνιο. Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του κατώτατου μισθού, φοροεπιδρομή.

Αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που αγωνιστήκαμε. Εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική γιατί δεν οδηγεί πουθενά.

 

  1. 3.     Ναι αλλά η κα Κατσέλη, η πρόεδρός σας, είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο….

Το έχει εξηγήσει αυτό η κα Κατσέλη.

Το ψήφισε τότε διότι δεν είχε άλλη επιλογή. Δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Έδωσε όμως μάχες, αγωνίστηκε, και αυτό όλοι της το αναγνωρίζουν. Μετά, το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισε.

 

  1. 4.     Τι έχετε προτείνει για το «κούρεμα» των δανείων των νοικοκυριών;  

 

Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για «κούρεμα» δανείων νοικοκυριών που το εισόδημά τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%. Προτείναμε, επίσης, το ύψος των μηνιαίων δόσεων να μην υπερβαίνει το 30% του ύψους των συνολικών μηνιαίων εισοδημάτων του οφειλέτη. Καλέσαμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση αυτή.

 

 

  1. 5.     Καταθέσατε πρόσφατα και μία πρόταση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Τι προβλέπει;

 

Είναι μία πρόταση που προτείνει ένα αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης για όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, για δικαιούχους, που είναι άνεργοι και όσοι έχουν εισόδημα στο όριο της φτώχειας, προτείνουμε κοινωνική τιμή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς με το εισιτήριο στο 50% της αρχικής του τιμής, μειωμένα κατά 50% τέλη διοδίων, κοινωνικό τιμολόγιο για το νερό και το ρεύμα.

 

 

  1. 6.     Μήπως κάνετε παροχές χωρίς μας λέτε που θα βρείτε τα λεφτά;

 

Αντιθέτως. Η πρόταση που καταθέσαμε προβλέπει και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Προτείνουμε να διατεθεί το 5% των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων.

 

  1. 7.     Κατέρχεστε στην Αρκαδία. Έχουμε πολλά προβλήματα εδώ ξέρετε. Τι προτείνετε για την ανάπτυξη.

Η Αρκαδία είναι ένας ευλογημένος τόπος στο κέντρο της Πελοποννήσου.

Το όρος Μαίναλο, το ποτάμι μας ο Λούσιος, τα παραδοσιακά μας χωρία, οι πολιτισμικοί μας χώροι μπορούν να δημιουργήσουν έναν «τόξο ανάπτυξης» σε όλο νομό. Να γυρίσουν οι νέοι στον τόπο τους. Να ασχοληθούν με τη γη σε νέες καλλιέργειες. Να προσελκύσουμε τουρίστες. Ιδέες και δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και σχέδιο και ικανοί άνθρωποι να τα κάνουν όλα αυτά πράξη.