Προγραμματικές Θέσεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (κείμενο για διαβούλευση)

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Α. Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης

 

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι ψευδεπίγραφο. Η συμμετοχή μας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι παραπλανητική και βαθύτατα συντηρητική η άποψη ότι αν διαπραγματευθούμε σκληρά, ότι αν  θέτουμε «κόκκινες γραμμές» στους δανειστές μας, τότε θα βγούμε από το ευρώ. Περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να διατυπώσουμε και να διαπραγματευθούμε με αξιοπιστία ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή  να αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Περιθώρια υπάρχουν, επειδή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγεσίες της δεν έχουν συμφέρον να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ. Γνωρίζουν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της ευρωζώνης. Έχουν κάθε κίνητρο να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν μαζί μας.

Περιθώρια υπάρχουν, επειδή σήμερα όλη η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η μονόπλευρη και σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι αδιέξοδη. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων και πολικών για τη ρευστότητα στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη φορολογία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, αλλά και την αναδιοργάνωση του κράτους και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο και το πολιτικό σύστημα.

Το Σχέδιο αυτό  υιοθετεί την αρχή – που έχει γίνει δεκτή διεθνώς και ειδικά στην περίπτωση του διακανονισμού του γερμανικού χρέους – ότι πρώτιστο καθήκον είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών. Η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση, η σωτηρία της πατρίδας θα διασφαλισθεί μόνο μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, που μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης σε καθεστώς νομισματικής σταθερότητας και Εθνικής ασφάλειας.

Το Σχέδιο αυτό  υιοθετεί την αρχή – που έχει γίνει δεκτή διεθνώς και ειδικά στην περίπτωση του διακανονισμού του γερμανικού χρέους – ότι πρώτιστο καθήκον είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών. Η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση, η σωτηρία της πατρίδας θα διασφαλισθεί μόνο μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, που μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης σε καθεστώς νομισματικής σταθερότητας και Εθνικής ασφάλειας. Αποτελεί κανόνα ότι μόνο όταν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης των πληρωμών των τόκων το χρέος κρίνεται βιώσιμο. Η ανάπτυξη δεν είναι για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ σχήμα λόγου, είναι προϋπόθεση επιβίωσης της εθνικής οικονομίας της χώρας.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, διαμορφώνεται συγκεκριμένη πολιτική εθνικών ισοδυνάμων, που θα  αντισταθμίσουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του Μνημονίου προς μια κατεύθυνση περισσότερο αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη. Κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που με τον κυρωτικό Νόμο του Μνημονίου δόθηκαν στις τράπεζες, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, προκειμένου τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των περισσότερο αδύνατων κοινωνικών ομάδων και τη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.

Περιστολή της δημόσιας σπατάλης, ιδιαίτερα μέσω του αποτελεσματικού  ελέγχου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, των προμηθειών, και  των ενοικίων στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν σε δημόσιες επενδύσεις και σε στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης.

Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με δράσεις για την καταπολέμηση των καρτέλ και των μεσαζόντων στην παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο, παράλληλα με τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα και την αποτελεσματική συγκρότηση και λειτουργία ενός τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος. Ευνοϊκή διευθέτηση των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άρση αντικινήτρων και ριζική απλούστευση φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας είναι αναγκαία και πρέπει να κατατείνει στην παραγωγή νέου πλούτου με επενδύσεις και παραγωγικές αναδιαρθρώσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, σε ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Οι τομείς  του τουρισμού, της ενέργειας και της βιώσιμης αξιοποίησης των εγχώριων πηγών της, της ναυτιλίας,  του πολιτισμού αλλά και των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελούν αιχμή του δόρατος στη  στρατηγική ανάπτυξης της χώρας. 

Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να διαμορφώσουν ένα νέο αξιακό σύστημα. Μόνο έτσι θα μετακινηθούμε από τον «πολιτισμό της κερδοσκοπίας» που επέβαλαν οι αγορές, προς τον «πολιτισμό της αλληλεγγύης».

 

Συγκεκριμένες προτάσεις της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ περιλαμβάνονται στα επόμενα κεφάλαια.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

 

Β1. Οι Θέσεις μας για την Φορολογική Πολιτική και το Φορολογικό Σύστημα

 

Η φορολογική πολιτική οφείλει να κατανέμει δίκαια τα βάρη, ώστε ο κάθε φορολογούμενος να συμβάλλει σύμφωνα με την φοροδοτική του ικανότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο το φορολογικό σύστημα να  είναι απλό και σταθερό και να λειτουργεί αποτελεσματικά με βάση αντικειμενικά και σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία, αξιοποιώντας όλες τις πηγές προσδιορισμού εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Με τον τρόπο αυτό, το φορολογικό σύστημα θα πάψει να είναι ανασχετικός παράγοντας στην προσέλκυση επενδύσεων και την άσκηση επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, μπορεί να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή, ώστε αυτοί που σήμερα αποκρύπτουν εισοδήματα να φορολογηθούν, καθώς και να αρθούν χαριστικές ρυθμίσεις και διατάξεις, μέσω των οποίων συγκεκριμένες ομάδες πίεσης και συμφερόντων φοροαποφεύγουν συστηματικά. Μόνον έτσι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πάψουν να είναι τα συνήθη υποζύγια, ενώ ταυτόχρονα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάση και όχι με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα χαράτσια στη μέση Ελληνική οικογένεια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

 

1.        Θεσμοθέτηση σταθερού φορολογικού καθεστώτος για τα επόμενα 10 έτη.
2.        Μείωση συντελεστών εμμέσων φόρων κάτω από το 17% σε συνδυασμό με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
3.        Διαφοροποίηση των συντελεστών εμμέσων φόρων βάσει κριτηρίων εισοδηματικών, κοινωνικών και γεωγραφικών και εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής.
4.        Διεύρυνση φορολογικής βάσης με εντοπισμό της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων, διασταυρώσεων στοιχείων και συναλλαγών, και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών (βελτίωση συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων).
5.        Ένας προοδευτικός φόρος για τα ακίνητα και άρση των αντικινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών φυσικών προσώπων στην ελληνική αγορά ακινήτων.
6.        Ένταξη αγροτικών επιχειρήσεων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρέωση αγροτών, οι οποίοι συναλλάσσονται με επιχειρήσεις, να εκδίδουν τιμολόγιο πώλησης προϊόντων.
7.        Θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής επιταγής, η οποία σταδιακά θα υποκαταστήσει τις παραδοσιακές επιταγές, ώστε να επέλθει αξιοπιστία στα συναλλακτικά ήθη και να περιοριστεί το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών.
8.        Θεσμοθέτηση της ταυτόχρονης με τη συναλλαγή είσπραξης των εμμέσων φόρων όπως ο ΦΠΑ, ο ΕΦΚ, ειδικών φόρων μεταβίβασης κ.ο.κ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την διασύνδεση του ΑΦΜ του νομικού ή φυσικού προσώπου και του τραπεζικού λογαριασμού διενέργειας των συναλλαγών και την δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης, πάγιας εντολής σε κάθε συναλλαγή.
9.        Καταπολέμηση λαθρεμπορίου που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ ετησίως, με εφαρμογή συστήματος επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, πλήρη έλεγχο εισαγωγών - εξαγωγών εμπορεύσιμων αγαθών, παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγρών καυσίμων και ολοκληρωμένο σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων.
10.    Πάταξη φοροδιαφυγής στις μεγάλες επιχειρήσεις με ουσιαστικό έλεγχο ενδοομιλικών συναλλαγών. Προτείνουμε:

ü   Τη δημιουργία Διεύθυνσης Ελέγχου και Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη μόνιμη τεχνική συνδρομή και συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των υπηρεσιών της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

ü   Τη συνεργασία των Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων με κλιμάκια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να παρακολουθούν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο τις εμπορικές συναλλαγές χονδρικής μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και εταιρειών λιανικής πώλησης προϊόντων, ώστε να ελέγχονται τυχόν παράνομες φορολογικές και αγορανομικές συμπεριφορές.

ü   Την πλήρη ενεργοποίηση σύγχρονων εργαλείων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και βάσεων δεδομένων, όπως το πληροφοριακό σύστημα «Αmadeus»,  ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της αξιοπιστίας των στοιχείων που υποβάλλουν οι υπόχρεες εταιρείες για την αιτιολόγηση της διαμόρφωσης των τιμών τους στην αγορά.

ü   Τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού να λαμβάνει άμεσα κανονιστικά και διαρθρωτικά μέτρα συμμόρφωσης των εταιρειών που προβαίνουν σε ενδοομιλικές συναλλαγές.

ü   Την επέκταση του προγράμματος επιεικούς μεταχείρισης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποκάλυψη πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών που αποκρύπουν πραγματική φορολογική ύλη.

Β2. Οι Θέσεις μας για την Ρευστότητα στην Αγορά και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Αγορές

 

Η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε η χώρα να απεγκλωβισθεί από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπανάπτυξης, και να μπορέσει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, παρά τους πόρους που έχουν διατεθεί για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν έχει διασφαλισθεί η παροχή ρευστότητα στην αγορά, με αποτέλεσμα η πιστωτική ασφυξία να έχει ενταθεί.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

 

1.        Δημιουργία τραπεζικού πυλώνα «δημοσίου συμφέροντος», ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Για να διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με καταναλωτές και επενδυτές, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.
2.        «Κούρεμα» δανείων μέχρι 30% για προσωπικές εταιρείες των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% και ρυθμίσεις επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων με πάγωμα καταβολής  χρεολυσίων, περίοδο χάριτος για καταβολή τοκοχρεολυσίων και παράταση διάρκειας δανείων.
3.        Άμεσος συμψηφισμός οφειλών μεταξύ ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτών.
4.        Διαφάνεια των συναλλαγών με επιταγές, με αιτιολόγηση των συναλλαγών μέσω  αναγραφής είτε του αριθμού τιμολογίου, είτε του αριθμού σύμβασης, με θεώρηση από τη ΔΟΥ και υποχρέωση της Τράπεζας για άμεση εξαργύρωση του αναγραφομένου ποσού θα επιτρέψει την άμεση καταβολή οφειλομένου φόρου, την πάταξη της φοροδιαφυγής.
5.        Ενεργοποίηση των Ταμείων Ανακυκλούμενων Κεφαλαίων, όπως το ΕΤΕΑΝ, για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για την παροχή  μικροπιστώσεων και εγγυήσεις σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.
6.        Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων απ’ ευθείας προς βιώσιμες επιχειρήσεις.
7.        Έκδοση αναπτυξιακού ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ειδικά για την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και έργων υποδομής.
8.        Δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης, κατά τα πρότυπα της γερμανικής KfW, που να χρηματοδοτεί και να παρέχει εγγυήσεις προς επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις.
9.        Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού, στο μοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών, για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα (άνεργοι, μετανάστες, ΑΜΕΑ, αποφυλακισθέντες), καθώς και για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων με κριτήρια κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
10.    Έκδοση Ευρωομολόγου για την ελάφρυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τη θωράκιση της Ευρώπης από μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
11.    Θέσπιση ευρωπαϊκού Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) για τη δίκαιη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης, για την οποία ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και τη στιγμή που ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τη διάσωση των τραπεζών. Με τη θέσπιση του ΦΧΣ επιδιώκεται να περιορισθούν οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να περιορισθεί η κερδοσκοπία και να ενισχυθούν τα μέτρα αποτροπής μελλοντικών κρίσεων.
12.    Αυστηρότερη εποπτεία και έλεγχος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, που σήμερα είναι ουσιαστικά ρυθμιστές των οικονομικών εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά και αποσταθεροποιούν τις οικονομίες και δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Γ1. Οι Θέσεις μας για την Ελάφρυνση των Νοικοκυριών, την Κοινωνική Προστασία και την Παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών

 

Η δραματική συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων, σε συνδυασμό με μέτρα μονόπλευρης λιτότητας, οδηγούν καθημερινά τους πολίτες σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Χιλιάδες νοικοκυριά βλέπουν να ανατρέπεται πλήρως ο οικονομικός τους προγραμματισμός και να μην μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων που είχαν λάβει. Η αδυναμία εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους, με την ένταση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, κινδυνεύει να μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα για την Ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να είναι αδήριτη η ανάγκη λήψης μέτρων  ώστε να αποτραπεί μία γενικευμένη «στάση πληρωμών» που θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις και θα αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, είναι σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης που θα αγκαλιάσει τις οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.

 

1.             «Κούρεμα» δανείων μέχρι 30% για όλα τα νοικοκυριά των οποίων το καθαρό ετήσιο εισόδημα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, με πλαφόν στη δόση δανείου ώστε το ύψος της να μην υπερβαίνει το 30% του ύψους των συνολικών μηνιαίων καθαρών εισοδημάτων του οφειλέτη.
2.             Παράταση αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων μέχρι 31/12/2015 για απαιτήσεις μέχρι ποσού 300.000 ευρώ.
3.             Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε πολίτη, έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής, να αρθούν ανισότητες και να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
4.             Δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Ένταξης. 
5.             Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους πολίτες, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους, ακόμα κι όταν δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, με χρηματοδότηση από λογαριασμό του ΟΑΕΔ.    
6.             Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παροχής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ρεύμα, νερό, δημόσιες συγκοινωνίες και διόδια, με μειωμένο κόστος (Κοινωνικό Τιμολόγιο) για άνεργους και όσους έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας.
7.             Χορήγηση εκπτωτικής κάρτας στους ανέργους για εξασφάλιση έκπτωσης 40% σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται από super market. Τα super market που θα προσφέρουν την έκπτωση θα ωφεληθούν από την αύξηση της πελατείας τους, ενώ όταν η παρεχόμενη έκπτωση υπερβαίνει τα 1000 ευρώ τον μήνα, η παροχή της θα θεωρείται μορφή κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και θα τυγχάνει της αντίστοιχης ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.
8.             Πολιτικές για την στήριξη Ατόμων Με Αναπηρία (ΑμεΑ), με τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υποστηρικτικών κοινωνικών υπηρεσιών, στους τομείς της υγείας και περίθαλψης, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και του αθλητισμού, των μεταφορών-συγκοινωνιών, της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας, και συνεργασία για τη δημιουργία Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης. Αναδιάρθρωση και επέκταση, για το σκοπό αυτό, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΑμΕΑ.
9.             Αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών με προώθηση αποτελεσματικών συνδυασμένων μεταφορών για εξυπηρέτηση κοινού, εξάλειψη κυκλοφοριακού προβλήματος και εξορθολογισμό συγκοινωνιακού έργου. 
10.         Αναβάθμιση δημόσιας υγείας και πρόνοιας για όλους τους πολίτες με πλήρη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μηχανοργάνωση, συχνή ανατιμολόγησης φαρμάκων, αναλωσίμων και ιατροφαρμακευτικών εξετάσεων, και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ακριβά φάρμακα και υπηρεσίες, και να επιτευχθεί εξορθολογισμός δαπανών. 

Γ2. Οι Θέσεις μας για την Εργασία και την Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης

 

Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητα, βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθρεφτίζεται στις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, στη μεγάλη εισαγωγική διείσδυση και στη μειωμένη παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει με θεσμικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην άρση στρεβλώσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά και των ίδιων των αγορών, για μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και εργασίας, και βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας. Στην Ελλάδα, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, δεν οφείλεται ούτε στο επίπεδο μισθών του ιδιωτικού τομέα,  ούτε στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήταν μέχρι πριν μερικούς μήνες απαλλαγμένο από κάθε κρατική παρέμβαση, όπως ισχύει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι, αντίθετα, αποτέλεσμα κυρίως του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών χωρών του ΟΟΣΑ, με ποσοστό που φτάνει το 41,5% του κόστους εργασίας. Επομένως, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας στο όνομα της χαμένης ανταγωνιστικότητας έχει ως μοναδικό σκοπό την υλοποίηση της πολιτικής «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγής, των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη, καθώς όχι μόνο δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά καταστρέφει ολόκληρο το θεσμικό οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και τελικά αποσταθεροποιεί την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

 

 

1.    Αποκατάσταση των συλλογικών ρυθμίσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις. Ο προσδιορισμός των αποδοχών, καθώς και άλλων όρων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οφείλουν να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.
2.    Δυνατότητα σύναψης ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που δύνανται να προβλέπουν όρους που αποκλίνουν από τους αντίστοιχους της κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης, με σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένω. Η δυνατότητα απόκλισης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν αποτελεσματικότερα τους όρους εργασίας σύμφωνα με τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσφέρει διέξοδο στην παραγωγική ανασυγκρότηση μιας επιχείρησης και στην προστασία των θέσεων εργασίας. Οι όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελούν σε κάθε περίπτωση «κατώφλι» για κάθε ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
3.    Καμία μονομερής αλλαγή όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας ή αλλαγής με κρατική παρέμβαση. Σεβασμό στην ελεύθερη βούληση των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται και να αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντά τους, υπό το πρίσμα των γενικότερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
4.    Καμία μείωση κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση. Το ύψος του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της. ενώ και διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κρατική παρέμβαση. Ίδρυση «Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγυήσεων» με στόχο τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που συνδέονται με την καλλιέργεια ή/και τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση καλλιεργειών, την εξαγωγική διείσδυση, τη συσκευασία, τυποποίηση και προώθηση προϊόντων κλπ.
5.    Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση εργαζομένων και κυρίως εργοδοτών από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
6.    Ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων με αλλαγή του ρόλου τους και όχι υποβάθμιση της λειτουργίας τους. Οι κοινωνικοί εταίροι, συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις, να πρωτοστατήσουν στο πιεστικό αίτημα για έξοδο από την κρίση, αναμορφώνοντας  ουσιαστικά τους παραδοσιακούς και ξεπερασμένους τρόπους  διεκδίκησης των συμφερόντων τους και επιδεικνύοντας ωριμότητα και συλλογικότητα μακριά από πελατειακές ή στενά συντεχνιακές λογικές.
7.    Επέκταση Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας και Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για νέες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα.
8.    Επαγγελματική ειδίκευση και κατάρτιση σε συνδυασμό με επαγγελματική εμπειρία για ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και αξιοποίηση του παραγωγικού  δυναμικού.

Γ3.Οι Θέσεις μας για τη Μετανάστευση 

 

Οι μετανάστες στη χώρα μας βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα. Όλες οι συζητήσεις και παρεμβάσεις της Πολιτείας αναδεικνύουν την απουσία μίας εθνικής στρατηγικής και ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Για άλλη μια φορά, μέτρα εκτοξεύονται σαν πυροτεχνήματα χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος, με αποτέλεσμα ακραίες φωνές να εκμεταλλεύονται την δικαιολογημένη αγωνία και την οργή της κοινής γνώμης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται άμεσα μέτρα, τα οποία όμως θα αποτελούν κομμάτι μιας μακρόπνοης εθνικής μεταναστευτικής στρατηγικής.

 

1.        Αυστηρή φύλαξη συνόρων με τη συνεργασία της Frontex  και τη χρηματοοικονομική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.        Υπογραφή διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες όσο και με χώρες προέλευσης μεταναστών για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας καθώς και συνεργασία με ΕΕ για αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να αρθεί καθολικά η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στη χώρα εισόδου.
3.        Δημιουργία και οργάνωση κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχόμενων παράνομων μεταναστών, ώστε να γίνεται κατάλληλη διαχείριση ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση νεοεισερχόμενου μετανάστη που αιτείται άσυλο από την περίπτωση του οικονομικού μετανάστη.
4.        Βελτίωση υπαρχόντων και δημιουργία νέων κέντρων προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθεί η υφιστάμενη κατάσταση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και να καταστεί δυνατή είτε η οικειοθελής επιστροφή, είτε η επαναπροώθηση .
5.        Βιομετρική καταγραφή όλου του μεταναστευτικού πληθυσμού που διαμένει παράνομα στη χώρα και ομαδοποίηση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών. Απόδοση του καθεστώτος αναβολής απομάκρυνσης για όσους υπάρχει πραγματική αδυναμία επαναπροώθησης.
6.        Απόδοση καθεστώτος παραμονής στη χώρα σε μετανάστες, που αν και σε καθεστώς παρανομίας, έχουν διαμείνει επί μακρόν στη χώρα και έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.
7.        Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου νόμιμης εισόδου στη χώρα (Ν. 3386/2005) με απλούστευση διαδικασιών και με κριτήρια που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη δομή και στις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας.
8.        Εισαγωγή του θεσμού της «κυκλικής μετανάστευσης» με χορήγηση ανανεώσιμων αδειών για εποχιακή και προσωρινή απασχόληση, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
9.        Ενεργοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ένταξης νόμιμων μεταναστών με συνεργασία δικτύων μεταναστών και ΜΚΟ.

 

Γ4. Οι Θέσεις μας για την  Παιδεία

 

Η Παιδεία είναι η καλύτερη «επένδυση» για το μέλλον. Επενδύοντας στην Παιδεία, τη Γνώση, την Επιστήμη και την Έρευνα μπορούμε να αντικρύσουμε με ελπίδα το μέλλον.

 

Δεσμευόμαστε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα στηρίζεται στην ποιότητα και στην αξιολόγηση, με τις σύγχρονες υποδομές, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Παιδείας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει να γίνει πρόσκληση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και των κομμάτων σε συζήτηση / συνδιαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης από 7μελή επιτροπή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου και δέσμευση όλων των επιμέρους φορέων επί του συγκεκριμένου σχεδίου. Τα 7 μέλη της επιτροπής θα επιβλέπουν επίσης την εφαρμογή των μέτρων και θα εισηγούνται στον εκάστοτε Υπουργό βελτιωτικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίες.

 

Γενική Παιδεία

1.        Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.
2.        Ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως την ηλικία των 18 χρόνων. Πολύπλευρη ενίσχυση των ειδικών σχολικών μονάδων, ως χώρων παροχής ειδικής εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα για άτομα με νοητικές δυσκολίες.
3.        Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου. Σχολείο που να κερδίζει τους μαθητές, γιατί δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα και πραγματικά εφόδια για τη ζωή τους. Σχολείο που να οργανώνει όχι μόνο τη γνώση αλλά και την κοινωνική ζωή των μαθητών, να διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και άλλες κοινωνικές αξίες, για να μπορέσουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.
4.        Απεμπλοκή της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τα φροντιστήρια.
5.        Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Με ουσιαστική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης συγγραφής και διακίνησης των συγγραμμάτων.
6.        Υιοθέτηση διαδραστικών μέσων εκμάθησης.
7.        Δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών από τριών ετών σε παιδικούς σταθμούς κοντά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας
8.        Κίνητρα σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων για τη δημιουργία ειδικού χώρου φύλαξης- εκπαίδευσης των μικρών παιδιών από ειδικευμένο προσωπικό.
9.        Γενίκευση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες χωρίς κανένα κενό σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο ημερήσιο πρόγραμμα εντάσσονται τα μαθήματα του σημερινού πρωινού σχολείου, οι ξένες γλώσσες, ελεύθερες δραστηριότητες, προετοιμασία για την επόμενη μέρα, ενισχυτική διδασκαλία. Σ' όλα τα σχολεία υποδομή ιατρικής πρόληψης και υγιεινής.
10.    Ολοκλήρωση της εργασίας μέσα στο σχολείο, με εξατομικευμένη βοήθεια σε κάθε μαθητή, ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και με άθληση, αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική παιδεία, ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.
11.    Έμφαση στην κριτική σκέψη και καταπολέμηση της «παπαγαλίας» με αλλαγές στους τρόπους εξέτασης. Η κατά λέξη αναπαραγωγή κειμένου (πρακτική συγγενής με την λογοκλοπή) θα αποθαρρύνεται και σε καμία περίπτωση δεν θα πριμοδοτείται.
12.    Δημιουργία προπαρασκευαστικών τάξεων 1-2 ετών αποκλειστικά για αλλοδαπούς που θα μαθαίνουν τη γλώσσα, ώστε να μπορέσουν να εντάσσονται ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
13.    Ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα σχολικά βιβλία, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, καθώς και στα Πανεπιστημιακά συγγράμματα, με αναβάθμιση βιβλιοθηκών.
14.    Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ηλικίας, αντί να αποτελούν δυσνόητες συντμήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Που να μην αποκρύπτουν, ούτε να διαστρεβλώνουν τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ως προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής σκέψης.
15.    Ανάδειξη της αξίας όλων των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κυρίαρχη αντίληψη που διέκρινε τα επαγγέλματα σε όσα είχαν αυξημένο κοινωνικό κύρος, και σε επαγγέλματα δεύτερης, τρίτης κ.λπ. κατηγορίας. Δεν χρειαζόμαστε μόνο δικηγόρους και γιατρούς, αλλά και ικανούς τεχνικούς πολλών κατευθύνσεων που θα έχουν και γνώσεις και επαγγελματικό κύρος πιστοποιημένο από ένα αντίστοιχο πλαίσιο σπουδών.
16.    Αναβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) για την δημιουργία στελεχών της εκπαίδευσης. Ειδικά προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς.
17.    Αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας ώστε να φτάσει το 2% του ΑΕΠ, σε μακροπρόθεσμο πλάνο, με την ομαλοποίηση των δεικτών της οικονομία μας.
18.    Εξίσωση ευκαιριών, άρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, καθώς και του κάθε είδους αποκλεισμού (π.χ παιδιά με αναπηρία) με ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών και των σχολείων σε υποβαθμισμένες περιοχές.
19.    Κάλυψη των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης και περιορισμός του θεσμού της ωρομισθίας σε ειδικές ή έκτακτες περιπτώσεις. Οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στην Εκπαίδευση και την Έρευνα ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.
20.    Οικονομική διευκόλυνση στους μαθητές για την απόκτηση υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια των γονέων. Ειδική μέριμνα για τους άπορους μαθητές.
21.    Ενίσχυση των δημόσιων ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων στη βάση της επιστημονικής αριστείας.
22.    Έμφαση στην προσχολική αγωγή, με στόχο την προώθηση των προσωπικών δεξιοτήτων κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρό του, από οποιαδήποτε αναπηρία, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή άλλες υφιστάμενες διαφορές.

 

Ανώτατη Παιδεία

1.        Καθιέρωση κινήτρων και βραβείων για την ενίσχυση της αριστείας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
2.        Διασφάλιση της δωρεάν και δημόσιας παροχής της Ανώτατης Εκπαίδευσης προπτυχιακού επιπέδου σε όλους τους φοιτητές.
3.        Αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου.
4.        Άτοκα φοιτητικά δάνεια τα οποία θα αρχίσουν να αποπληρώνονται 2 χρόνια μετά την αποφοίτηση.
5.        Οικονομική κάλυψη φοιτητικής μέριμνας σε όσους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Η πολιτεία θα εγγυάται ένα σύγχρονο σύστημα οικονομικής κάλυψης της φοιτητικής μέριμνας στη δημόσια παιδεία για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.
6.        Εμπλουτισμένες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, με ψηφιοποίηση των διδακτικών συγγραμμάτων, συνδεδεμένες μεταξύ τους, με την – ψηφιοποιημένη – Εθνική Βιβλιοθήκη και διεθνείς βάσεις δεδομένων.
7.        Συγγράμματα στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών σε αυτά.
8.        Δημιουργία ενός ενιαίου χώρου παιδείας και έρευνας με ένταξη όλων των Ερευνητικών Κέντρων στο Υπουργείο Παιδείας.
9.        Διασύνδεση σπουδών με την διεθνή έρευνα με στόχο την ανάπτυξη τομέων όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
10.    Κάθε ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή στο κοινό με την επίδειξη ειδικής κάρτας που θα χορηγείται δωρεάν.
11.    Αναβάθμιση ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών που θα επιτρέπουν την on-line πρόσβαση με χρήση κωδικών.
12.    Όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών τους.
13.    Θα γίνεται έλεγχος του τρόπου πρόσληψης όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Θα καθιερωθούν επιτροπές που θα προέρχονται εκτός του χώρου του εκάστοτε πανεπιστημίου οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας καθώς και την επιλογή προσληφθέντων και θα αλλάζουν ανά έτος.
14.    Έλεγχος δαπανών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
15.    Αποπομπή των κομματικών ομάδων από τα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο πρέπει να συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και όχι στην κομματική καθοδήγηση.
16.    Άμισθη 2μηνη εργασία στον τομέα ειδίκευσης σε αρμόδιο δημόσιο φορέα πριν την αποφοίτηση στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης προς επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Γ5.  Οι Θέσεις μας για τους Νέους

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ φιλοδοξεί να εκφράσει τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και ειδικότερα της νέας γενιάς και να προασπίσει δημόσια αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Το πεδίο των δημόσιων αγαθών δεν μπορεί παρά να είναι αντικείμενο υπεύθυνης κοινωνικής διαχείρισης  που στηρίζεται στην διαφάνεια και λογοδοσία.

Συνειδητοποιώντας πως το 50% των νέων κάτω των 30 ετών είτε δουλεύει είτε έχει δουλέψει σε καθεστώς μαύρης εργασίας χωρίς ασφάλιση και  μέτρα προστασίας το ποσοστό αυτοαπασχολούμενων νέων πρέπει να αυξηθεί. Καθώς αυξάνεται η ανεργία και η μερική περιστασιακή απασχόληση των νέων η πρόσκληση στις νέες ηλικίες για επιχειρηματική δράση αξιοποιώντας τα προγράμματα που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιτακτική. Για τον σκοπό αυτό θεωρούμε απαραίτητη την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση καθώς και  την απλούστευση των διαδικασιών που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς και την επιβολή φορολογικών ελαφρύνσεων τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Η σχέση της νεολαίας με την ανάπτυξη της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το κριτήριο της αποδοτικότητας δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια κοινωνία δίχως νέα μυαλά και ιδέες ούτε σε ένα καθεστώς εκμετάλλευσης.

 

1.             Θεσμικά εργαλεία όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η κατάρτιση και η αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων χρειάζονται αναθεώρηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δομών και εφαρμογής των πολιτικών. Το αποτέλεσμα σε πραγματικούς όρους βελτίωσης των ικανοτήτων των νέων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας είναι ουσιαστικό και σημαντικό και το διακύβευμα είναι μεγάλο αν οι λειτουργίες αυτών των εργαλείων δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.  
2.             Στην περίπτωση της τεχνικής και τεχνολογικής μεταλυκειακής ή ανώτερης εκπαίδευσης, η προσέγγιση της πολιτείας θα πρέπει να αναθεωρήσει ταμπού και ιδεοληψίες σχετικές με τα επαγγελματικά κατεστημένα, ώστε να κατευθύνονται εκεί νέοι με τεχνικές δεξιότητες, κλίσεις και ταλέντα οι οποίοι όχι μόνο θα αποσυμφορήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, που στην σημερινή του μορφή μονοπωλεί την «αξία» του διπλώματος ή πτυχίου αποφοίτησης, αλλά θα προσθέσουν υψηλού επιπέδου τεχνικό προσωπικό στην αγορά εργασίας.

Επίσης, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει την προώθηση μίας σειράς προγραμμάτων όπως:

 

1.        Ενίσχυση και επέκταση προγραμμάτων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους μέχρι 30 ετών, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών και αποδοχές που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού.
2.        Ενίσχυση και επέκταση προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων ηλικίας 16−24 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και δυνατότητα μετατροπής της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.
3.        Ενίσχυση και επέκταση προγραμμάτων στήριξης νέων επιστημόνων ηλικίας μέχρι 34 ετών.
4.        Προγράμματα υποστήριξης για την επιστημονική υποστήριξη νέων αγροτών για ανάπτυξη συνεργασιών που εισάγουν νέες ιδέες, μεθόδους και τεχνικές σε όλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής, με κεντρικούς στόχους την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη των νέων αγροτών, την ενθάρρυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας.
5.        Υποστήριξη προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» για την παροχή δωρεάν νομική συνδρομή σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες νέων έως 35 ετών, η οποία καλύπτει την εκπροσώπησή τους τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων.
6.        Προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων ανέργων σε εκπαιδευτικά αντικείμενα αιχμή, στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη ανάπτυξη, τον κατασκευαστικό κλάδο κλπ.

Δ. Πολιτικές Ανάπτυξης

Υποδομές (λιμένες, μεταφορές, νησιωτική πολιτική), Περιβάλλον, Επιχειρηματικότητα & Επενδύσεις, Αγροτικός Τομέας, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τοπική & Περιφερειακή Διάσταση, Νέες Τεχνολογίες

 

Δ1. Για μια Νέα Πολιτική Μεταφορών και Λιμένων

 

1.             Μεταφορές Γενικά : Η  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ υποστηρίζει την αποσαφήνιση των ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των δημοσίων αρχών και υπηρεσιών που εμπλέκονται στον τομέα των υποδομών της χώρας και των φορέων διαχείρισής τους, κατανοώντας την άμεση ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και δικτύων της χώρας. Χρειάζεται η πλήρης αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, σε συνδυασμό με την διασύνδεσή μας με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΤΕΝ).
2.             Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ υποστηρίζει τη θέση της γενικότερης αναβάθμισης των μεταφορικών δικτύων σε όλη την κλίμακα των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων μέσων, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα εκ των κυριοτέρων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας που της δίνει η γεωφυσική της θέση.
3.             Υποστηρίζει την αναθεώρηση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου εκμετάλλευσης των υποδομών και μεταφορικών δικτύων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
4.             Για τις μεταφορές γενικά δεν αποτελεί λύση η αθρόα ιδιωτικοποίηση χωρίς την επιμέρους προσεκτική μελέτη κόστους ωφέλειας για κάθε ΔΕΚΟ που ανήκει στον τομέα των μεταφορών. Θα μελετηθεί κατά περίπτωση η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες θα μελετηθούν ξεχωριστά τα κριτήρια που θα σχετίζονται  με τις επιπτώσεις του τομέα των μεταφορών σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό.
5.             Υποστηρίζει τη διερεύνηση δημιουργίας ενός φορέα επιμερισμού κινδύνων για τη διαχείριση υποδομών μεγάλης κλίμακας.
6.             Λιμένες : Η χώρα μας, έχοντας από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές των χωρών της Μεσογείου και της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα νησιωτικά της συμπλέγματα, βρίσκεται σε πλεονεκτική, γεωφυσικά θέση, ως προς τους λιμένες της. Ένα κεφάλαιο που παραμένει εν πολλοίς ανενεργό και όχι πλήρως αξιοποιήσιμο.
7.             Έχοντας υπόψη και την πολιτική λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία το 2004, ανέδειξε ως στρατηγικής σημασίας το έργο των «θαλασσίων αρτηριών», προτείνουμε την άμεση αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων, στο πλαίσιο των θαλασσίων δικτύων μεταφορών, που περιλαμβάνουν εκτός από την Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα και την Βαλτική.
8.             Στόχος είναι η καθιέρωση νέων μεταφορικών και εφοδιαστικών αλυσίδων βασισμένο στο θαλάσσιο σκέλος τους, οι οποίες αποσκοπούν στην αναδιάταξη των υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς κατά τα επόμενα χρόνια.
9.             Η επιχειρησιακή βιωσιμότητα και η εμπορική αποδοτικότητα των νέων αυτών αλυσίδων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για τον λόγο αυτό η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας λιμενικής πολιτικής με βασικό στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Λιμένων μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και αξιόπιστου Εθνικού Λιμενικού Συστήματος.
10.         Προτείνουμε επίσης τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε αντιδιαστολή με την άκαιρη και επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Οι συμπράξεις αυτές θα αφορούν ειδικές υπηρεσίες που παρέχονται είτε από είτε προς τους λιμένες, όχι όμως σ’αυτή καθαυτή τη λειτουργία του λιμένα, και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε αφενός να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αφετέρου να δημιουργείται υγιής ανταγωνισμός και παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
11.         Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει την ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων (Independent Port Authority), στο πλαίσιο της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής αξιοποίησης των λιμένων της χώρας
12.         Υποστηρίζει την προώθηση πλαισίου στρατηγικής εξειδίκευσης των 12 οργανισμών λιμένων εθνικής σημασίας και σχέδιο αξιοποίησης των μικρών λιμανιών (λιμάνια ευκαιρίας).
13.         Προτείνει σχέδιο Μερικής Αποκρατικοποίησης Λιμένων με παραχωρήσεις δικαιώματος παροχής λιμενικών υπηρεσιών σε ιδιώτες με Δημόσια Λιμενική Αρχή (Port Authority) στα μεγάλα και εθνικής σημασίας λιμάνια. Σε εξειδικευμένα μικρά λιμάνια π.χ. λιμάνια κρουαζιέρας η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ενισχύεται για ανάπτυξη υποδομών και την βιώσιμη λειτουργία τους.
14.         Υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου ρυθμιστικών παρεμβάσεων για διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής.
15.         Προτείνει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων με παράλληλη δημιουργία υποδομών στα μικρά λιμάνια και δημιουργία αποτελεσματικών φορέων διαχείρισης.
16.         Υποστηρίζει τη δημιουργία τεσσάρων (4) λιμενικών ενοτήτων ώστε μέσα από την εξειδίκευση και οικονομίες κλίμακας να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της Ελληνικής Λιμενικής Βιομηχανίας.
17.         Υποστηρίζει ότι όλα τα δίκτυα βασικής χερσαίας μεταφοράς επιβατών θα πρέπει να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατηγό κοινό. Αν αυτό δεν καθίσταται εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος διαρθρωτικές αλλαγές του κλάδου σε συνεργασία με τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των εμπλεκομένων φορέων.
18.         Αερομεταφορές : Για την αναθεώρηση της πολιτικής αερομεταφορών η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ υποστηρίζει έναν εκ νέου σχεδιασμό ανάπτυξης στη βάση αναθεώρησης μέτρων πολιτικής όπως το κόστος πτήσης σε συνάρτηση με τουριστικούς κυρίως προορισμούς και δυνατότητες επιμερισμού του.
19.         Θα πρέπει να διερευνηθούν δυνατότητες συμμαχιών με αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού, ώστε να καλυφθούν προορισμοί προς όφελος της χώρας μας και να προσεγγισθεί καλύτερα η ζήτηση.
20.         Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ υποστηρίζει τόσο από την εμπορική όσο και την τουριστική σκοπιά την αναθεώρηση των χρεώσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλους αερολιμένες της Ευρώπης και της Μεσογείου γενικότερα.

Δ2. Νησιωτική Πολιτική

 Το Άρθρο 101 του Συντάγματος, εδάφιο 4 αναφέρει «ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».

1.        Το Αιγαίο και τα νησιά του να καταστούν προνομιακοί  χώροι εργασίας και κατοικίας με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Οι δυνατότητες τηλε-εργασίας τηλε- εκπαίδευσης τηλε-ιατρικής αποτελούν τους αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια.
2.         Το Αιγαίο, το Ιόνιο και  η Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν τους νέους γεω - στρατηγικούς οικονομικούς πόλους της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.
3.        Την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης στις μεταφορές. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
4.        Οι συνδυασμένες μεταφορές με ιδιαίτερη έμφαση στα υδροπλάνα αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα και τα δίκτυα πληροφοριών
5.        Την διατήρηση των φορολογικών κινήτρων για το ζην και επιχειρείν στα νησιά, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι φοροαπαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
6.        Την υγειονομική θωράκιση των νησιών, με ορθολογική κατανομή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την δραστηριοποίηση και ορθή λειτουργία των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ. και ΠΠΙ) των νησιών, την χρήση νέων τεχνολογιών στην τηλεϊατρική, καθώς και την ανάπτυξη κοινού δικτύου στελέχωσης με τις ένοπλες δυνάμεις, σε έναν παραγωγικό συνδυασμό οικονομιών κλίμακας.
7.        Την παροχή πρόσθετων κινήτρων διαμονής για τους Έλληνες κατοίκους των πολύ μικρών νησιών, κάτω των 500 κατοίκων, όπως μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ.

 

Δ3. Περιβάλλον

 

Η ιδιαίτερη σημασία του περιβάλλοντος και τα μέτρα για τη προστασία του, ως φυσικός πόρος, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος  για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας. Βασική επιδίωξη της πολιτικής για το περιβάλλον είναι να δώσει διέξοδο από την κρίση με τη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, με κοινωνική αλληλεγγύη και προοπτικές, αλλά και με στόχο μια βιώσιμη περιβαλλοντική οικονομία.  Δεν νοείται αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το περιβάλλον και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτό, καθώς και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

 

1.        Τη θέσπιση αυστηρών νόμων και το διαρκή έλεγχο εφαρμογής τους για την προστασία της δημόσιας γης από τους καταπατητές και την αυθαίρετη δόμηση καθώς και την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρύπανσης και της υποβάθμισης των συλλογικών αγαθών της χώρας.
2.        Την άμεση ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου για αποτελεσματική παρακολούθηση και έλεγχο.
3.        Την αναβάθμιση των φυσικών πόρων και ενσωμάτωση της αρχή της αειφορίας που συμβάλλουν και σε μια βιώσιμη περιβαλλοντική οικονομία. (Ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικών έργων, έργα για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αγροτουρισμού, αξιοποίησης των φυσικών πόρων,  ορθολογικής αξιοποίησης του φυσικού ορυκτού πλούτου, βιολογικής και φιλο-περιβαλλοντικής γεωργίας, κοινωνικής οικονομίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας).
4.        Μια νέα εθνική ενεργειακή πολιτική,  που θα προκύψει μέσα από το διάλογο για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.
5.        Την παροχή κινήτρων για την επιστροφή στην ύπαιθρο και στήριξη μικρών δραστηριοτήτων μέσω και της κοινωφελούς εργασίας.
6.         Την ανάδειξη εγκαταλελειμμένων οικισμών στην περιφέρεια μέσω μιας ήπιας τουριστικής αξιοποίησης αλλά ταυτόχρονα και θέσπιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού του δομημένου περιβάλλοντος για βελτίωση και αξιοποίηση ολόκληρων γειτονιών στις αστικές περιοχές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ.).
7.        Την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, κυρίως στους νέους και συνεργασία με διαπιστευμένες ΜΚΟ για υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με στόχο την αειφορία.
8.        Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για ουσιαστικές παρεμβάσεις εναντίον της  κλιματικής αλλαγής, που έχει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στον πλανήτη.

Δ4. Επιχειρηματικότητα & Επενδύσεις

Η άρση γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών εμποδίων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

1.        Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και θεσμοθέτηση σταθερού και απλού φορολογικού καθεστώτος για 10 έτη. 
2.        Ριζική απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων καθώς και την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων με τη λειτουργία υπηρεσίας μίας στάσης.
3.        Υιοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ για την δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία, με την οποία διαχωρίζεται ο καλοπροαίρετος επιχειρηματίας από τον κακοπροαίρετο και απαλλάσσεται ο πρώτος από όλα τα βάρη, ιδιωτικά και δημόσια, σε περίπτωση πτωχεύσεως σε ένα χρόνο από την εκκίνηση της διαδικασίας, καθώς και ίδρυση Υπηρεσίας Αναξιόχρεου στα πρότυπα της αντίστοιχης Βρετανικής «Insolvency Service», η οποία θα παρακολουθεί την πορεία των ιδίων κεφαλαίων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και θα εκτελεί τις διαδικασίες λύσης των εταιριών που αιτούνται, προστασία από τους δανειστές ή χρεοκοπία.
4.        Το Χρηματιστήριο αποτελεί μοχλός ανάπτυξης για την οικονομίας. Συμβάλει στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εν τέλει στη δημιουργία πλούτου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό:

ü      Πρώτον, εξειδίκευση του ρόλου της ελληνικής αγοράς στο διεθνές περιβάλλον. Αυτό είναι αναγκαίο ένα θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και αν θέλουμε να διαφοροποιηθούμε, να αποκτήσουμε συγκεκριμένη ταυτότητα.

ü     Δεύτερον, προσέγγιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλου όγκου επενδυτών, δεδομένου ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επενδυτική βάση τόσο αποτελεσματικότερα λειτουργεί μία αγορά.

ü     Τρίτον, στόχευση σε επενδυτές και χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας από άλλες χώρες προσφέροντας ενδιαφέροντα προϊόντα και αξιοπιστία των θεσμών της αγοράς.

Δ5. Αγροτική Πολιτική

 

Η Αγροτική Πολιτική αποκτά ιδιαίτερο βάρος στην παρούσα συγκυρία. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την κρίση. Χρειάζεται η σοβαρή ενίσχυσή του ώστε να αυξηθεί το μερίδιό του στην αύξηση του ΑΕΠ. Η σημασία του πρωτογενούς τομέα αποκτά και μια νέα διάσταση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με δεδομένη την αυξητική τάση ανθρώπων από τα αστικά κέντρα να κατευθύνονται προ της περιφέρεια και μάλιστα με δηλωμένο το ενδιαφέρον να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

1.        Απαιτείται η ριζική αλλαγή στο σχεδιασμό, στη δομή και τη λειτουργία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα οι πόροι που διαθέτει, κυρίως για την στήριξη των επενδύσεων στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή.
2.        Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην ανάπτυξη της αγροτικής βιομηχανίας, η οποία έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, και τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Θα προωθήσουμε κάθε νομοθετική ρύθμιση που θα είναι αναγκαία για την άρση των εμποδίων ανάπτυξης του κλάδου, τον εκσυγχρονισμό της πιστοληπτικής και δανειακής πολιτικής στο πλαίσιο αναθεώρησης της πολιτικής της Αγροτικής Τράπεζας, σε συνάφεια με την ένταξη της τελευταίας σε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.
3.        Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτίθεται να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, θεσμικού χαρακτήρα, για τη χωροθέτηση και την καθιέρωση χρήσεων γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, αλλά και για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί σε επαγγελματίες αγρότες.
4.         Ως βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης και του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
5.        Μια διαμόρφωση πολιτικής για την στήριξη της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αξιόπιστου φορέα ελέγχου των προϊόντων κτηνοτροφίας ή επαναλειτουργίας του ΕΛΟΓΑΚ σε νέα σύγχρονα πλαίσια
6.        Στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής θα εξεταστεί η παραχώρηση της χρήσης και κυρίως της καλλιέργειας των δασών στους αγροτικούς δασικούς συνεταιρισμούς.
7.        Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα ο εκ νέου σχεδιασμός των μέτρων, αλλά και η ενίσχυση των πόρων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά. Η βάση της πολιτικής για την προώθηση θα πρέπει να αναφέρεται στα σημαντικά αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, μέλι, κρασί, οπωροκηπευτικά, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.) και αν είναι δυνατό να συνδυάζεται με το τουριστικό μας προϊόν.
8.        Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει την ίδρυση «Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγυήσεων». Στόχος του Ταμείου θα είναι η παροχή εγγυήσεων ή αντεγγυήσεων υπέρ αγροτών, για την κάλυψη δανείων που συνδέονται με ανάγκες κάλυψης κεφαλαίων κίνησης. Το ποσό του δανείου είναι εγγυημένο κατά 70-80%. Επιπλέον, το Ταμείο θα δύναται να παρέχει εγγυήσεις προς αγρότες και για επενδυτικά δάνεια, δηλαδή για δραστηριότητες που συνδέονται με την καλλιέργεια ή/και τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση καλλιεργειών, την εξαγωγική διείσδυση, τη συσκευασία, τυποποίηση και προώθηση προϊόντων κλπ. Επίσης, μπορεί να προβλέπεται και η παροχή εγγυήσεων για μικροπιστώσεις.  Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα - αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ατομικές επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή στους τομείς φυτική, ζωική, δασική και αλιευτική παραγωγή. Δικαιούχοι μπορούν, επίσης, να είναι ενώσεις ή/και κοινοπραξίες αγροτικών συνεταιρισμών. Θα εξεταστεί και η περίπτωση νέων αγροτών που επιλέγουν μετά από αναπροσανατολισμό την αγροτική παραγωγή ως κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση. Η παροχή των εγγυήσεων θα γίνεται με βάση τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων.  Η χρηματοδότηση του Ταμείου μπορεί γίνει με πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, ύστερα από διαβούλευση και επίσημη πρόταση που μπορεί να υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που (κτήρια, αγροτεμάχια, οικόπεδα κλπ.) τα οποία ανήκουν στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
9.        Κρίνεται απόλυτα αναγκαία η υιοθέτηση ενός προγράμματος εξυγίανσης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μελετών αποτίμησης της υφιστάμενης χρηματοοικονομικής και περιουσιακής κατάστασής τους, αλλά και ο σχεδιασμός των απαιτούμενων δράσεων προκειμένου να επιτευχθεί η επιχειρησιακή εξυγίανση και η ανάπτυξή τους.

 

Δ6. Τουρισμός

 

Ο τουρισμός αποτελεί μαζί με τον αγροτικό τομέα την αιχμή του δόρατος για την έξοδό μας από την κρίση. Είναι ένα κεφάλαιο με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην συμβολή αύξησης του ΑΕΠ. Δημιουργεί παράλληλες αγορές, συμβάλλει στην απασχόληση και συνδέεται στενά με τον πολιτισμό ως παράγοντα ανάπτυξης.

1.        Η χώρα χρειάζεται θεσμικές δομές στήριξης του τουρισμού, με στενό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών. Το τουριστικό προϊόν συνδέεται στενά με τις μεταφορές, το ανθρώπινο δυναμικό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να εξεταστεί σοβαρά η σύσταση μόνιμων γραφείων, υπηρεσιών ή ομάδων δράσης για τον τουρισμό σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία
2.        Μια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό χρειάζεται να αναθεωρήσει και αρκετές πτυχές άλλων τομέων όπως για παράδειγμα την κατανομή αδειών μέσα στην ετήσια περίοδο, την παροχή κινήτρων για μετακινήσεις με στόχο τον τουρισμό και την αναψυχή ειδικών ομάδων του πληθυσμού, την εθνική στρατηγική για την προσέλκυση τουριστών – επισκεπτών από όλο τον κόσμο και για πολλούς λόγους, και κατά τη διάρκεια του έτους, εκτός της θερινής περιόδου ή την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους.
3.        Επιβεβλημένη κρίνεται και η χρήση νέων τεχνολογιών στον τουρισμό σε όλα τα πεδία, ειδικότερα δε στην παρακολούθηση και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων που θα αφορούν εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό, κόστη μεταφοράς, απασχόληση ανά κλάδο του τομέα, καθώς και στοιχεία για τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Δ7. Πολιτισμός και Αθλητισμός

 

Ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο ένα πεδίο πολιτικής για την χώρα μας. Ταυτίζεται με αυτήν. Επομένως έχουμε χρέος όχι μόνο να τον προστατεύουμε και να τον συντηρούμε, αλλά και να τον αναδεικνύουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ επεξεργάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για τον πολιτισμό, με συνεκτικές δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, την αυτοδιοίκηση, τους πόρους και τη λειτουργία του ΚΑΣ, την αρχαιολογία και τις συναφείς δραστηριότητες (ενάλιες ανασκαφές κλπ), το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στον πολιτισμό, καθώς και την ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς ανά περιοχή και εποχή. Η ανάπτυξη δράσεων για τον πολιτισμό προϋποθέτουν και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική. Και αυτό αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της πολιτείας. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της δημιουργίας ενιαίων, λειτουργικών και στοχευμένων πολιτιστικών δικτύων, στη βάση της διάδρασης και επικοινωνίας. Στόχος θα είναι η παράλληλη βελτίωση, προστασία και ανάδειξη του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας.

1.        Προτείνουμε τη δημιουργία Ταμείου Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων δανείων και επιδοτήσεων επιτοκίου δανείων προς νέους δημιουργούς αλλά και πολιτιστικά ιδρύματα, για στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας και της πολιτιστικής διαχείρισης, αλλά δράσεων σε επιμέρους θεματικές ενότητες, όπως η μουσική, ο χορός, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, το θέατρο, το, τα εικαστικά και η πνευματική δημιουργία.
2.        Υποστηρίζουμε την ριζική αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου και την πληρέστερη ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.
3.        Κρίνουμε σημαντική την ανάδειξη του εικαστικού κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πρωτοβουλίες και κίνητρα διάδοσης των έργων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών από όλες τις ιστορικές περιόδους, και την καλύτερη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης.
4.        Υποστηρίζουμε την ανάδειξη όλων των μορφών πολιτισμού που χαρακτηρίζουν την χώρα μας, και προώθηση του πολιτιστικού μας προϊόντος σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και εκθέσεις. Στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  που φέρνει διακρίσεις στη χώρα μας, όπως ο ελληνικός κινηματογράφος και οι ανεξάρτητες παραγωγές.
5.        Στηρίζουμε την προώθηση και άλλων μορφών πολιτισμού όπως ο διατροφικός, ο περιβαλλοντικός, ο επιστημονικός. Δημιουργία θεματικών πάρκων ενταγμένων στις πολιτιστικές δραστηριότητες και συνδεδεμένων με ειδικές δράσεις για τον τουρισμό και την παιδεία.
6.        Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομίας και δημιουργίας στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές, ώστε να αναδειχθούν σε ζωντανούς χώρους δημιουργίας και αναψυχής, αρμονικά συνδεδεμένοι με τον χωροταξικό σχεδιασμό.
7.        Προτείνουμε την αναβάθμιση και ενσωμάτωση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μαθημάτων πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, καθώς και των τεχνών.
8.        Προτείνουμε τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη τη χώρα, με ψηφιοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών.
9.        Προωθούμε την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση χώρων άθλησης σε κάθε δήμο και κάθε γειτονιά  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
10.    Προτείνουμε την εξυγίανση αθλητικών ομοσπονδιών και σωματειακού αθλητισμού, με χρηματοδότηση και στήριξη βάσει έργου και αναγκών.

Δ8. Οι  Θέσεις μας για τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών: Πυλώνας για το Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο

 

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, κτίζοντας τη κοινωνία των πληροφορημένων πολιτών της, την οικονομία της γνώσης. Αυτές οι δεξιότητες και ικανότητες αποτελούν την καλύτερη επένδυση για καλύτερες μέρες στο μέλλον, την ελπίδα για δημιουργία νέων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη πρόσβαση σε νέες αγορές, τη δυναμικότερη απάντηση στην εσωτερική υποτίμηση που προβάλλει το Μνημόνιο. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

1.        Τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης που θα αποτελεί το σημείο συνάντησης ιδεών των Ελλήνων επιστημόνων τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.
2.        Τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού που θα εξετάζει τη δυνατότητα μετατροπής αυτών των ιδεών σε εμπορεύσιμες υπηρεσίες και προϊόντα
3.        Τη δημιουργία μιας ειδικής επενδυτικής Τράπεζας στο τομέα των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
4.        Τη δημιουργία επιχειρηματικών μονάδων από τις πανεπιστημιακές κοινότητες στο πεδίο πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
5.        Τη συμμετοχή Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων σε διεθνή προγράμματα ώστε να προωθήσουμε τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
6.        Ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο κρατικών προμηθειών για να αρθούν τα εμπόδια συμμετοχής μικρών εταιρειών στην αγορά της πληροφορικής.
7.        Τη μορφή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στηρίζεται στη μεγαλύτερη δυνατή χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ώστε να βελτιώσουμε το συντονισμό ανάμεσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες και να αναδείξουμε τις αρχές της ισότιμης και αποτελεσματικότερης παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
8.        Νέες Σύγχρονες Λεωφόροι Πληροφοριών: Τα δίκτυα νέας γενιάς καθορίζονται από το γεγονός ότι οι χρήστες δεν θα αγοράζουν καλώδια, αγοράζουν υπηρεσίες, περιεχόμενο. Ο στόχος μας είναι όλοι οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε προσιτό κόστος. Οι παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα και πρωτοβουλίες  είναι απαραίτητες στα πεδία της πρόσβασης,  της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.
9.        Τα δίκτυα νέας γενιάς ή οπτικών ινών είναι δίκτυα υποδομών που δημιουργούν θέσεις εργασίας όχι μόνο  στη φάση της κατασκευής τους αλλά και στη μόνιμη λειτουργία τους αφού συνδέονται με τη παραγωγή καινοτόμων υπηρεσιών (ηλεκτρονική ιατρική, παιδεία, μεταφορές, δικαιοσύνη κ.α). Η απασχόληση που δημιουργείται στα πρώτα χρόνια κατασκευής τους είναι το σημαντικό αντίδοτο στην ανεργία που πλήττει τη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια. Συντελούν και συμβάλλον στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
10.    Κίνητρα εθνικού, περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα για την υλοποίηση των επενδύσεων είτε από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
11.    Ενίσχυση της ζήτηση νέων υπηρεσιών ώστε να επιταχύνουμε τη δημιουργία της κρίσιμης μάζας χρηστών που είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των νέων δικτύων.
12.    Την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του διαδικτύου. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μια προσπάθεια καταπολέμησης της “ηλεκτρονικής πειρατείας” που μαστίζει σήμερα σε μεγάλο βαθμό κυρίως τη μουσική βιομηχανία αλλά και το χώρο της έβδομης τέχνης. Θα προτείνουμε λοιπόν τη προσθήκη άρθρων στην ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για τη κατοχύρωση της ψηφιακής διανομής μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
13.    Την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης που είναι συνυφασμένη με την επίδειξη υπευθυνότητας. Δεσμευόμαστε να προτείνουμε μέτρα ενίσχυσης της υπάρχουσας νομοθεσίας για προστασία του ιδιωτικού απορρήτου,  τόσο για προσωπικούς όσο και εμπορικούς λόγους. Μέτρα για τη προστασία της προσβολής προσωπικότητας, για τη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την απαγόρευση ρατσιστικών συνθημάτων, αλλά και τη τέλεση αξιόποινων πράξεων μέσω του διαδικτύου. 
14.    Το διαδίκτυο επιτρέπει την  αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και πλέον προσιτή παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων προς τους χρήστες.  Χρειάζεται όμως να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων χρηστών, επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ των χρηστών και των επιχειρήσεων ώστε να επιταχυνθεί ο όγκος των συναλλαγών, να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα συναλλαγών που θα επιτρέψει στις Ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τη παρουσία τους αλλά και το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο.
15.     Παράλληλα η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες.  Η νεφοϋπολογιστική επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων σε χώρο του παγκόσμιου διαδικτύου και έτσι οδηγεί σε μείωση του κόστους αποθήκευσης δεδομένων, του κόστους   συντήρησης, λειτουργίας και υποστήριξης λογισμικού.
16.    Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προωθεί νέο νόμο για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα θα έχουν την ίδια νομιμότητα με τα υπόλοιπα έγγραφα και η ηλεκτρονική υπογραφή θα επεκταθεί προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές .
17.    Επιδιώκει τη δημιουργία διεθνών κέντρων αποθήκευσης δεδομένων στη χώρα μας, ώστε καταρχήν να λειτουργήσει ως η “αποθήκη” των Βαλκανίων στο τομέα αυτό.
18.    Προτάσσει τη δημιουργία ομάδων ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσουν τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας του απορρήτου από την χρήση  της  “νεφοϋπολογιστικής” και θα δημιουργήσουν το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.
19.    Προκρίνει την ευρεία χρήση της “νεφοϋπολογιστικής” από τις δημόσιες υπηρεσίες στη βάση του υπολογισμού κόστους/οφέλους.
20.    Ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για ευνοϊκή τιμολόγηση των ευρυζωνικών δικτύων προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις στο τομέα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ε. Αναδιάταξη Πολιτικού Συστήματος και Διακυβέρνησης

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συντάσσεται με όσους αγωνίζονται για μια βαθιά και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ανατροπή της αποφασιστικής επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αύξηση, αντιστρόφως, της επιρροής του λαού, πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην προσπάθεια για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, περιλαμβάνοντας θέματα, όπως η ποινική ευθύνη των υπουργών, το εκλογικό σύστημα, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και οι προϋποθέσεις διενέργειας δημοψηφισμάτων, ως μέσου παρέμβασης των πολιτών σε σημαντικές για τη ζωή τους και τη χώρα αποφάσεις.

 

 

  1.  Δεν τασσόμαστε υπέρ ενός «ισχυρού κράτους», ή ενός κράτους απόντος, είμαστε υπέρ ενός «καλού» κράτους, όχι μικρού ή μεγάλου με την έννοια του μεγέθους. Προτείνουμε ένα κράτος «φιλικό στον πολίτη»,  ευέλικτου και  ικανού να σχεδιάζει και να εφαρμόζει αποτελεσματικά πολιτικές με διαφάνεια και δημοκρατική νομιμότητα. Ενός κράτους εγγυητή των θεσμών και καταλύτη στις διεργασίες ενός σύγχρονου συστήματος διακυβέρνησης.
  2. Επιδιώκουμε τη ριζική  μεταρρύθμιση των διοικητικών μηχανισμών  με πρωτεύοντα στόχο την ενίσχυση του επιτελικού χαρακτήρα του κεντρικού κράτους, το οποίο πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των απολύτως αναγκαίων εθνικών πολιτικών, ενώ τις δημόσιες και κοινωφελείς λειτουργίες πρέπει να  ασκήσει  η περιφερειακή  διοίκηση  και αυτοδιοίκηση.
  3. Υποστηρίζουμε την εξάλειψη της πολυνομίας, την ορθολογική νομοθέτηση και την απάλειψη νομοθετημάτων που ανάγονται στο παρελθόν, έχουν καταστεί παρωχημένα και μη εφαρμόσιμα στις σύγχρονες συνθήκες.
  4. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων  στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται παράλληλα με τη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχική δημοκρατία, η βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική  και  ο κοινωνικός έλεγχος.

 

Η ουσιαστική αναδιάταξη της πολιτικής αντιπροσώπευσης επιβάλλει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών με όρους πραγματικού σεβασμού στην βούληση του πολίτη, με όρους ανεξαρτησίας των αντιπροσώπων-πολιτικών από άλλες εξαρτήσεις πέραν της πολιτικής εντολής, με όρους απόλυτης διαφάνειας και πραγματικής λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει:

 

  1. Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και της εκλογικής νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνεται εφικτή η πρόσβαση του εντολέα-πολίτη στον εντολοδόχο πολιτικό, ο έλεγχος, η αξιολόγηση, η λογοδοσία, και με σύστημα που να αντιστοιχεί στην απλή αναλογική. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να μειωθεί το κόστος των εκλογικών δαπανών, άρα και η πιθανή εξάρτηση υποψηφίων από ιδιώτες χρηματοδότες που εκπροσωπούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
  2. Εκτός από τη δημοσίευση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, θεσμοθέτηση της δημοσίευσης σε διαδικτυακό τόπο του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών, μετόχων και διευθυντών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, των επικεφαλής τραπεζών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα και των δικαστικών λειτουργών. Κατάργηση της ισχύος των διατάξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο για όλες αυτές τις κατηγορίες προσώπων – σύμφωνα με πρόταση νόμου που έχει ήδη κατατεθεί για τους βουλευτές από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς συζήτηση. Η πραγματική διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αλλά και όλων όσων μετέχουν στην άσκηση της εξουσίας ή σε λειτουργίες που επηρεάζουν την εξουσία, όπως οι δημοσιογράφοι και οι κάτοχοι των μέσων επικοινωνίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί.
  3. Όρια στις θητείες όλων των πολιτικών. Κανείς δεν μπορεί να είναι βουλευτής συνεχόμενα πάνω από ίσο με δύο συνταγματικές θητείες (δύο τετραετίες, δηλαδή οκτώ χρόνια). Κανείς δεν μπορεί  μέλος της Κυβέρνησης για περισσότερο από οκτώ χρόνια συνολικά  είτε είναι βουλευτής είτε όχι.
  4. Ριζική αλλαγή του καθεστώτος απόδοσης ποινικών ευθυνών στους Υπουργούς, με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατάργηση κάθε ειδικής δωσιδικίας για τους υπουργούς. Όλοι οι πολιτικοί λειτουργοί από τον Πρωθυπουργό έως τον δημοτικό σύμβουλο πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια δικαστική προστασία που έχουν οι πολίτες από τον φυσικό τους δικαστή. Μόνο ο χρόνος και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης για τους πολιτικούς μπορεί να είναι ιδιαίτερος προκειμένου να μην δυσχεραίνεται επί μακρόν η άσκηση της αποστολής τους αλλά και για να μην επιτυγχάνουν την παρακώλυση της δικαστικής ετυμηγορίας.
  5. Μικρό Υπουργικό συμβούλιο που δεν θα υπερβαίνει τα 20 μέλη και μείωση κατά ½ του αριθμού των συνεργατών των Υπουργών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μόνιμης και σταθερής διοικητικής ηγεσίας σε κάθε υπουργείο.
  6. Μείωση σε 250 του αριθμού των βουλευτών, σε έναν αριθμό ανάλογο με αυτόν που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμιακού μεγέθους.
  7. Η Κυβέρνηση αποτελείται κατά ένα ποσοστό από Βουλευτές και κατά ένα άλλο ποσοστό από μη βουλευτές. Για τους μη βουλευτές μέλη της Κυβέρνησης ισχύουν τα ίδια κωλύματα και ασυμβίβαστα που ισχύουν για τους Βουλευτές.
  8. Εφαρμογή αρχών καλής νομοθέτησης και κυρίως ουσιαστική επεξεργασία των σχεδίων νόμων και των προτάσεων νόμων στις Επιτροπές της Βουλής, με δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων όταν κρίνονται ανέτοιμα από την Επιτροπή. Ουσιαστική συμμετοχή των ενδιαφερομένων κοινωνικών φορέων στη συζήτηση των νομοσχεδίων και στην επεξεργασία τους στην Επιτροπή.
  9. Εισαγωγή της νομοθέτησης με «λαϊκή πρωτοβουλία», δηλαδή της κατάθεσης προτάσεων νόμου και από πολίτες με την συγκέντρωση ενός ορισμένου αριθμού υπογραφών επί της πρότασης νόμου, καθώς και εισαγωγή  δημοψηφίσματος με « λαϊκή πρωτοβουλία».

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει, μέσα από τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, την συγκρότηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού, ανοικτού στην κοινωνία συστήματος  πολιτικών και διοικητικών θεσμών ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά, τον πολίτη, την κοινωνία, την ανάπτυξη εμπεδώνοντας παντού τις αρχές της προοδευτικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό:

 

  1. Οι εκτελεστικές λειτουργίες αποκεντρώνονται κατά βάση στις περιφέρειες και τους δήμους που αποτελούν την αποκεντρωμένη δομή του νέου δημοκρατικού κράτους. Η αποκέντρωση γίνεται με κριτήριο την αρχή της εγγύτητας ως μία βασική διάσταση της αρχής της επικουρικότητας. Στις Περιφέρειες ανήκουν οι αρμοδιότητες που λόγω της εμβέλειάς τους δεν μπορούν να ασκηθούν από τους δήμους. Στους δήμους ανήκει το σύνολο των διοικητικών εκτελεστικών αρμοδιοτήτων για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
  2. Κρίσιμη προϋπόθεση για την λειτουργία του νέου αποκεντρωμένου πολιτικού και διοικητικού συστήματος είναι ο νομοθετικός και κανονιστικός καθορισμός των χρήσεων γης, του εθνικού, περιφερειακού και δημοτικού χωροταξικού σχεδιασμού.
  3. Επίσης κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί και η μελέτη αποκέντρωση των πόρων, στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου φορολογικού συτήματος με αποκεντρωμένο σύστημα δημοτικών φόρων και τελών, σε πλήρη αντιστοίχηση με τις ανάγκες των πολιτών, ώστε να καταστεί και βιώσιμη η λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης.  Η επίτευξη της οικονομικής αυτοδυναμίας συνδέεται άμεσα με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στη βάση της αποκέντρωσης των εσόδων από συγκεκριμένους φόρους και τέλη τα οποία δεν θα αποδίδονται απλά στην αυτοδιοίκηση, θα σχεδιάζονται και θα εφαρμόζονται από αυτήν, κατά το παράδειγμα σύγχρονων αποκεντρωμένων φορολογικών συστημάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ.
  4. Βασική αρχή στην συγκρότηση της δημόσιας διοίκησης στα τρία επίπεδα είναι η σχέση κόστους/οφέλους δηλαδή η σχέση του κόστους λειτουργίας της διοίκησης με το παραγόμενο διοικητικό έργο. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και στη μείωση, αντίστοιχα, του λειτουργικού κόστους.

 

Για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ η δημόσια διοίκηση, ο κρατικός και αυτοδιοικητικός λειτουργός, είναι ο συντελεστής ενός ανοικτού στον κοινωνικό έλεγχο συστήματος παροχής υπηρεσιών και αξιολογείται διαρκώς με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

 

Για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στο τοπικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών εφαρμόζονται αρχές και διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην πρόταση μας για την μεταρρύθμιση των πολιτικών θεσμών, στη βάση των αρχών της προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Η χρηστή διοίκηση επιτάσσει την ανοικτή διακυβέρνηση,  τη διαβούλευση και τη θεσμοθετημένη και αντικειμενική διαμεσολάβηση, έτσι ώστε ο πολίτης να συμμετέχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τον αφορούν, χωρίς να μεταβάλλεται η σχέση του με τους αιρετούς και τη διοίκηση σε σχέση με πελατειακό περιεχόμενο. Επίσης προτάσσει  την ανάδειξη, την εμπέδωση και την απόλυτη εφαρμογή των δικαιωμάτων του πολίτη. Η διαφάνεια αποτελεί την μείζονα προϋπόθεση για την συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων και την αποτροπή της  πελατειακής συναλλαγής. Η διαφάνεια παντού με όριο μόνο την προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη αλλά  η διαφάνεια δεν έχει όρια για την λειτουργία του αιρετού.

 

Για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ η καθοριστική όμως μεταρρύθμιση στην συγκρότηση του τοπικού πολιτικού συστήματος  πέρα από την ενδυνάμωση και εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι η καθιέρωση του ανώτατου ορίου θητείας στα πολιτικά όργανα των δήμων και των περιφερειών.

 

Κανείς Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμά του για περισσότερες από δύο θητείες.  Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στα συλλογικά όργανα του δήμου ή της περιφέρειας που ασκούν διοίκηση, δηλαδή την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής ή τις λοιπές διοικητικές επιτροπές της περιφέρειας περισσότερο από πέντε χρόνια συνολικά. Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος πάνω από τρεις θητείες.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αναγνωρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες ως οργανωτές και εμψυχωτές της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Για να μπορέσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες να ασκήσουν την αναπτυξιακή τους αποστολή χρειάζονται σύγχρονα και ευέλικτα θεσμικά εργαλεία. Γι αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί η κρατούσα θεσμική αντίληψη που κατάργησε ακόμη και τις αναπτυξιακές επιχειρηματικές δράσεις της αυτοδιοίκησης. Τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία των δήμων και των περιφερειών δεν θα οδηγούν σε διεύρυνση του τοπικού δημόσιου τομέα, σε θεμελίωση εργασιακών σχέσεων δημοσίου χαρακτήρα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή στην παραγωγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών.

 

Τα πολιτικά όργανα των δήμων και των περιφερειών λειτουργούν στο πλαίσιο της πολιτικής τους αυτοτέλειας, δηλαδή της ανεξαρτησίας από διοικητικές αποφάσεις κρατικών οργάνων και της ανεξαρτησίας από τις πολιτικές αποφάσεις κομματικών ή άλλων φορέων της κοινωνίας ή της πολιτείας.

 

Η ανασύσταση ενός σύγχρονου και λειτουργικού συστήματος δημοκρατικού προγραμματισμού είναι αναγκαία για την θέσπιση των κανόνων και των ορίων εντός των οποίων αναπτύσσεται η πολιτική αυτοτέλεια και συντίθεται η υπαγωγή των αναπτυξιακών στόχων του κατώτερου επιπέδου στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις του ανώτερου αλλά και αντίστροφα εξειδικεύονται στο κατώτερο επίπεδο τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα ή με αυτή την αλληλουχία και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.

 

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων και των περιφερειών αλλά κυρίως η παραχώρηση της χρήσης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να πολλαπλασιάσει τους πόρους των δήμων και των περιφερειών.

 

Για την ενθάρρυνση αυτών των πρωτοβουλιών χρειάζεται η ενεργοποίηση τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και των ίδιων των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της ΕΝ.ΠΕ. και η ανάδειξη των καλών πρακτικών από την εμπειρία της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει την αξιοποίηση των λεγομένων «σχολαζουσών κληρονομιών». Με τον όρο «σχολάζουσα κληρονομιά» εννοούμε κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους.  Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η Πολιτεία θα μπορούσε, θέτοντας ένα περιοριστικό χρονικό όριο για την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου, να αναλάβει η ίδια μέσω των υπαρχουσών διοικητικών δομών το έργο των κηδεμόνων ως προς τους κληρονόμους, τα περιουσιακά στοιχεία και τα τυχόν βάρη της κληρονομίας μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων και ως προς την εκμετάλλευση της μεν κινητής περιουσίας μέσω των ΔΟΥ και της δε ακίνητης περιουσίας, μέσω της ΚΕΔ (ή των νέων σε αντικατάστασή της δομών). Το οικονομικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου των σχολαζουσών κληρονομιών, για παράδειγμα στην Αττική, ανάλογα και με την μέθοδο αποτίμησής του, είναι πιθανό να υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σήμερα, η περιουσία αυτή λιμνάζει στην οικονομική αναποτελεσματικότητα, βορά στη διάθεση των επίδοξων καταπατητών.

ΣΤ. Οι Θέσεις μας για μια Εθνική Στρατηγική  σε ένα Μεταβαλλόμενο Διεθνές Περιβάλλον

 

Η σφοδρή οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ελλάδα, συμπίπτει χρονικά με ριζικές αλλαγές και ανακατατάξεις, οι οποίες σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου, της Μέση Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Αφρικής. Παράλληλα, η παγκόσμια κρίση κατέδειξε και τις αδυναμίες της κατασκευής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την αντοχή της, επομένως και την διαγραφόμενη πορεία της στην πολιτική και νομισματική ένωση.

 

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους λειτουργούν, θεωρητικά,  ως ανασταλτικοί παράγοντες για την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, η παρούσα συγκυρία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ώστε η χώρα μας να ενισχύσει τη διεθνή θέση της εκμεταλλευόμενη τις ευρύτατες ανακατατάξεις, οι οποίες σημειώνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με ιδιαίτερη έμφαση  στο μεσογειακό χώρο.

 

Βασικός άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι η διαμόρφωση σχέσεων ισοτιμίας με ισχυρά κράτη και με τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιβεβλημένες οι ισότιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ, η εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και η συνεργασία με την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Σε διεθνές επίπεδο η  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συντάσσεται με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και των φορολογικών παραδείσων  καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

ΣΤ.1 Ο Ρόλος της Ελλάδας στην Μεσόγειο και η Σημασία της Οικονομικής Διπλωματίας

 

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις πολιτικές αλλαγές στις αραβικές χώρες και κυρίως η ανάπτυξη της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή τοποθετούν την ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο του διεθνούς γεωπολιτικού, πολιτικο – στρατιωτικού, ενεργειακού και οικονομικού ενδιαφέροντος και διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι η ενίσχυση της θεσμικής διάστασης χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να χαράσσεται και να δομείται με βάση συγκεκριμένους και προκαθορισμένους στρατηγικούς στόχους, ώστε να είναι δυνατή η αφομοίωση των αλλαγών που προκύπτουν από το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι κρατικοί και διακρατικοί στόχοι είναι πολλές φορές ασύμβατοι και οι επιδιώξεις των κρατών ή των υπερεθνικών δομών διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η εκπλήρωση των εθνικών στόχων με τρόπο ορθολογικό και ρεαλιστικό προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύει ότι πλέον η Ελλάδα θα οφείλει για το συμφέρον του λαού της να αναπτύξει μια σύγχρονη και αποτελεσματική οικονομική διπλωματία, ιδιαίτερα όσον αφορά την λεκάνη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση ενός νέου μεσογειακού χάρτη και να ενισχύσει τη θέση και τον γεωστρατηγικό της ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους νέους ενεργειακούς δρόμους οι οποίοι χαράσσονται, της προσπάθειας για την επίλυση του μεσανατολικού, του καθορισμού ΑΟΖ με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ιταλία και στην Αλβανία, της ενδυνάμωσης των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ειδικότερα όσον αφορά τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις και στο σημείο που σχετίζονται αυτές με τις σχέσεις της με την Τουρκία, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύει ότι παράλληλα με την οδό του διεθνούς δικαίου για την υφαλοκρηπίδα, η διεκδίκηση της ΑΟΖ συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση του θέματος αυτού. Και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ως χώρα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να επαναφέρει τη συζήτηση για την δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ένωσης ώστε να προωθηθεί η πολυμερής συνεργασία για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ενεργειακή συνεργασία.

 

Η θέση της χώρας μας στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου είναι κομβική και στρατηγική. Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), αλλά και ως μεσογειακή χώρα πρέπει να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις, να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο, αλλά και να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της ετεροβαρούς σχέσης, η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαχρονικά προσδιοριστικοί παράγοντες για την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπήρξαν η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της χώρας μας, η διαμόρφωση του βαλκανικού περιβάλλοντος και η περιφερειακή ανάπτυξη. Σήμερα ο μεσογειακός χώρος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πεδίο εκδήλωσης προστριβών και ανταγωνισμών. Για την Ελλάδα η αξιοποίηση της στρατηγικής και προνομιακής θέσης της στη Μεσόγειο και η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής διέρχεται μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να αναλάβει γρήγορα και είναι οι εξής:

ü        Άμεση κήρυξη και καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατό αξιοποιήσιμος ο ορυκτός πλούτος.

ü        Προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίοι βρίσκονται σε κοιτάσματα του Ιονίου Πελάγους, του Αιγαίου Πελάγους και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που είχαν τεθεί υπόψη των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

ü        Η υποβολή συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης για την δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ένωσης στην οποία θα συμμετέχουν και όσα κράτη της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του δημοκρατικού μετασχηματισμού τους,

ü         ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής, αμυντικής και τουριστικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η ενδυνάμωση του υπο διαμόρφωση στρατηγικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

 

       Βασικός παράγοντας για την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου, τον οποίο μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ελλάδα στον μεσογειακό χώρο, είναι η συμμετοχή της στις ενεργειακές εξελίξεις. Οι συνθήκες της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, έχουν ήδη οδηγήσει και μάλιστα με νομοτελειακό τρόπο στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας. Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας βρίσκεται ο πλούσιος σε υδρογονάνθρακες γεωγραφικός χώρος της Μεσογείου. 

       Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο προκύπτει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, παρά την εντεινόμενη εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου το οποίο έχει εντοπιστεί στα θαλάσσια οικόπεδά της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση της Κύπρου με το Ισραήλ και η στενή συνεργασία, την οποία έχουν αναπτύξει στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα, αποτελούν σημαντικότατες βάσεις για τη διασφάλιση των κυπριακών συμφερόντων. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υπέγραψε συμφωνίες καθορισμού των ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

       Από το 2010, η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει  τη συνεργασία  με το κράτος του Ισραήλ, με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται στενά στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τη νήσο του Καστελόριζου, αποτελεί αναγκαιότητα διότι:

ü        Η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου από την οικονομική κρίση

ü        Θα επιλυθούν οριστικά και αμετάκλητα τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η υφαλοκρηπίδα αφορά στην εκμετάλλευση του βυθού και του υπεδάφους, ενώ η ΑΟΖ καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, που μπορούν να αναπτυχθούν και στην υφαλοκτηπίδα και στα υπερκείμενα ύδατα και στον αέρα πάνω από αυτά. Βασική κατεύθυνση, μέχρι σήμερα, της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας με την οποία η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συναινεί,  είναι η  προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας,  παράλληλα με τον καθορισμό της ΑΟΖ, σύμφωνα με την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

ü        Θα καταστεί δυνατή συμμετοχή της Ελλάδας στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο και από το Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω της ενοποίησης στην πράξη του θαλάσσιου χώρου, στον οποίο θα συμπίπτουν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δημιουργώντας ενεργειακό διάδρομο

ü        Θα ενδυναμωθεί η πολιτικο – στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ

ü        Η σύνδεση της ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή, θα αποτελέσει πεδίο ενίσχυσης των ελληνο – κυπριακής συνεργασίας και θωράκισης των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος».

 

ΣΤ.2 Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός

 

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Το δίλημμα δεν είναι «παραμονή ή έξοδος» από την ΕΕ και τη ζώνη του Ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρό και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

 

Το ερώτημα, το οποίο περιμένει απάντηση είναι «ποια Ευρώπη θέλουμε;». Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση συντηρητική ή προοδευτική; Μια Ευρώπη των αγορών ή των λαών; Μια Ευρώπη κοινωνικά ανάλγητη ή προσηλωμένη στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της; Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύει σε μια Eνωμένη Ευρώπη με όραμα για συνοχή, και για να γίνει αυτό χρειάζεται ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρειάζεται δέσμευση από όλους και όχι από μερικούς για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης και προόδου. Χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή εξωτερική Πολιτική που με σθένος θα «αγκαλιάσει» τους λαούς της Μεσογείου, με τους οποίους πορεύεται από την αρχαιότητα, και με τους οποίους έχει κοινά συμφέροντα και στόχους. Αντιστεκόμαστε στη λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αντιμετωπίζει  τα ελλείμματα και το χρέος που βιώνει η ευρωζώνη με μέτρα και πολιτικές προκαλώντας βαθιά ύφεση και  ανακύκλωση του προβλήματος. Αντίθετα, επιδιώκουμε την πορεία σε μια ουσιαστική πολιτική ένωση, ώστε να  εξασφαλιστεί επακόλουθα ο ουσιαστικός συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής των κρατών μελών, με στόχο την συγκρότηση ομοσπονδιακού τύπου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στη θέση του κοινοτικού «λογιστικού» και όχι αναπτυξιακού κοινοτικού προϋπολογισμού που έχουμε σήμερα. Που θα διευκολύνει τη σύγκλιση μεταξύ των οικονομιών, μέσω της ενίσχυσης των διαρθρωτικών ταμείων. Σήμερα βλέπουμε μια ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Ο γαλλογερμανικός άξονας των Μέρκελ – Σαρκοζί αντιπροσωπεύει μια συντηρητική τάση στην Ευρώπη, που αποκλίνει σοβαρά από τον επιδιωκόμενο στόχο των συνθηκών που είναι η συνοχή. Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία ίσως φανούν καταλυτικά για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συμφωνεί με την άποψη Ολάντ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της πραγματικής πολιτικής ενοποίησης. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν μαζικά πια τα αποτελέσματα των δεξιών πολιτικών. Τα αριστερά ρεύματα στην Ευρώπη, και κυρίως ο σοσιαλιστικός κορμός της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να δώσουν ένα μαχητικό παρόν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι φανερό ότι ο καπιταλισμός των αγορών έχει φθάσει στο ιστορικό του  τέλος και ζούμε τις επιπτώσεις των κραδασμών ενός συστήματος που φεύγει. Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει τώρα την αριστερή στροφή με τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις όλων των χωρών εταίρων μας. Επιδιώκουμε ισχυρές συμμαχίες για τον μετασχηματισμό μιας νοσογόνου και συντηρητικής ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης σε οικονομική και πολιτική ένωση που θα εξασφαλίζει τη σύγκλιση των οικονομιών, συμμετρία στην προσαρμογή των μακροοικονομικών ανισορροπιών,  προαγωγή της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της απασχόλησης και  δίκαιη κατανομή του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Η Ευρώπη σε ένα νέο πλαίσιο διεθνών αλλαγών οφείλει να ενισχύσει τις φιλικές της σχέσεις με τους εταίρους της στη Μεσόγειο, τα Αραβικά Κράτη. Η Τουρκία για να γίνει μέλος της ένωσης αυτής των κρατών οφείλει και αυτή να άρει το casus belli.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα συναντήσει, θα συνομιλήσει και θα διαμορφώσει σταθερές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινό στόχο τη δημιουργία  μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα αποτελέσει αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, που συνθλίβουν κοινωνικές κατακτήσεις, αδύναμες κοινωνικές τάξεις και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ  πιστεύει:

ü Στην μετεξέλιξη του Κοινοτικού Προϋπολογισμού σε εργαλείο Ανάπτυξης

ü Επανεξέταση του συστήματος των ιδίων πόρων του Κοινοτικού προϋπολογισμού

ü Στην υπαγωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, και την ανάδειξή της σε πραγματική Κεντρική Τράπεζα της Ένωσης με δυνατότητα να «κόβει» νόμισμα και να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη και όχι μόνο τις Τράπεζες, και να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης.

ü Στην ενεργοποίηση και προικοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  με επαρκείς πόρους  καθώς και στην ανάπτυξη σύγχρονων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα για τη διαχείριση κινδύνων

ü την έκδοση αναπτυξιακών  ευρωομολόγων  για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

ü Στην  δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εγγυήσεων Ρευστότητας προς βιώσιμες επιχειρήσεις, την εγγραφή «ειδικής γραμμής» στον προϋπολογισμό του Ταμείου Συνοχής για χρηματοδοτήσεις ειδικού αναπτυξιακού σκοπού

ü Στην δημιουργία Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων με τη συνεργασία  Ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως της γερμανικής KfW, η οποία μπορεί να χρηματοδοτεί και να παρέχει εγγυήσεις προς επιχειρήσεις για σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις και έργα υποδομής.

ü Στην διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού και προοδευτικού πλαισίου για τα φορολογικά συστήματα των κρατών μελών

ü Διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού ΦΠΑ υπέρ του Κοινοτικού Προϋπολογισμού

ü Θεσμοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (capital market tax)

ü Στον ριζικό μετασχηματισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτικών εισοδημάτων.

ü Στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου

ü Στην κατοχύρωση της κοινωνικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης στο πλαίσιο της οποίας θα προστατεύονται το δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση και η κοινωνική πρόνοια

ü Στην υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και του Κοινωνικού Κράτους

ü Στην πραγμάτωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού με αντικειμενικό σκοπό την ανακοπή της υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στα κράτη μέλη από τα ολιγοπώλια

ü Στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία του Περιβάλλοντος.

 

ΣΤ.3 Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στηρίζει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ολοκληρωθεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας πρέπει η γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Να άρει το casus belli. Να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και  να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Να συμφωνήσει στην πλήρη εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία.  Να δεχθεί να επιλυθεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την υποχρεωτική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να δείξει σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Σημειώνουμε τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και αναμένουμε ότι η δήλωση θα περάσει στο στάδιο εφαρμογής πολύ σύντομα.

 

 

ΣΤ.4 Επίλυση του Κυπριακού

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και παλεύει για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο προέκυψε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού το 1974. Υποστηρίζει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και με πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο.

Η ελληνική διπλωματία περιμένει την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης.

ΣΤ.5 Βαλκανική πολιτική

Στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη Βαλκανική χερσόνησο πρέπει να βρίσκεται η ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της σταθερής περιφερειακής δύναμης των Βαλκανίων, η οποία θα συντείνει προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όλων των βαλκανικών κρατών.

Για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της αδιαλλαξίας και να συνεργαστεί αποτελεσματικά ώστε η επίλυση του προβλήματος να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με την πΓΔΜ και να εμποδίσει την ανάπτυξη εθνικιστικών εντάσεων, στη βάση εκείνη που βλάπτουν εντέλει το εθνικό συμφέρον.

 

 

ΣΤ.6 Οι Θέσεις μας για την Διασπορά και τον απανταχού Ελληνισμό    

Η εποχή μας, εποχή της παγκοσμιοποίησης καθιστά τον ρόλο του Ελληνισμού της Διασποράς ακόμη πιο σημαντικό. Οι  απανταχού της γης Έλληνες αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα καθώς είναι οι φορείς της ελληνικής συνείδησης, παιδείας και αξιών.  Η Ελληνική πολιτεία και όλα τα κόμματα σε συνεργασία θα πρέπει να χαράξουν κοινή εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, αναγνωρίζεται ο κεφαλαιώδης ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Ελληνισμός της διασποράς, ως η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό και επιδιώκεται η  ενίσχυση των δεσμών με τη νέα γενιά της ελληνικής διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο , η ανάπτυξη εκπαιδευτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η θεσμοθέτηση και διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της διασποράς, στους τόπους διαμονής τους με τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές είτε με κάλπη κατά τόπους είτε με επιστολική ψήφο, η κατάρτιση του Ειδικού Δημοτολογίου Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού (ομογενών) καθώς και η διασφάλιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής τους.

Η ευμετάβλητη συγκυρία, εθνική και διεθνής, αλλά και ο άμεσος κίνδυνος πολιτιστικής αφομοίωσης των νεοτέρων γενεών Ελληνισμού στο εξωτερικό, καθιστούν ιστορική αναγκαιότητα και επιταγή τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής αλληλο-εκτίμησης, αλληλο-αξιοποίησης και συντονισμού των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων αφού ούτε η ομογένεια ούτε το Ελληνικό κράτος έχει ανάγκη καθοδήγησης του ενός από του άλλου.

Οι προτεραιότητες της πολιτικής μας πρέπει να επικεντρώνονται στη Γλώσσα,  τη Παιδεία, το Πολιτισμό, τη Νεολαία, στη στήριξη  βιώσιμων ομογενειακών θεσμών, στην ευρύτερη συμμετοχή  και αξιοποίηση όλων των ομογενών για την προβολή των εθνικών μας θεμάτων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του τουρισμού, της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας των ελλήνων ανά τον κόσμο, πολιτιστική διπλωματία, δίκτυο φιλελλήνων ανά τον κόσμο, αξιοποίηση από την ελληνική πολιτεία, τις διπλωματικές μας αρχές και την οργανωμένη ομογένεια των ελλήνων

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας έχει συγκεκριμένο ρόλο, πρέπει να συνεχίσει το έργο του για να συντονίσει ενέργειες, να ενώσει όλες τις δυνάμεις τους ελληνισμού που είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κόσμου και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ τους προς όφελος του ελληνισμού. Η αναβάθμιση του ρόλου του ΣΑΕ με την τροποποίηση του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2600 θα οδηγήσει στην μετεξέλιξη του σε ένα λειτουργικό, ανεξάρτητο οικονομικά και πολιτικά συντονιστικό όργανο του Ελληνισμού, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα.

Βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας πρέπει να είναι:

ü Η ενίσχυση των δεσμών με τη νέα γενιά της ελληνικής διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο

ü Η ανάπτυξη εκπαιδευτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής επικοινωνίας

ü Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση της διασύνδεσης της Ελλάδας με τον ελληνισμό του Εύξεινου Πόντου

ü Η στήριξη του Οικουμενικού και των υπολοίπων πρεσβυγενών Πατριαρχείων

ü Η θεσμοθέτηση και η διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της διασποράς  και η διασφάλιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής τους.

Ζ. Οι Θέσεις μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύει ότι αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα του Λαού και της Πατρίδας. Βασικές θέσεις μας είναι:

 

  1. Ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλό ηθικό και ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.
  2. Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.
  3. Διασφάλιση των δυνατοτήτων πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων.
  4. Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και η εξασφάλιση συνεργασιών.
  5. Ολοκλήρωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα βασίζεται στην ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και στη διαφάνεια.
  6. Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών πυρκαγιών, σεισμών, καταστροφών, απεγκλωβισμός κατοίκων, παροχή υγειονομικής περίθαλψης κλπ)