Πρωτομαγιά: χρέος μας η υπεράσπιση της εργασίας

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

1η Μάη 1886. Τιμάμε τη μέρα εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, που διεκδίκησαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Από τη Διακήρυξη της Φιλαδέλφειας (και την κατευθυντήρια οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 1944) ότι «η εργασία δεν είναι εμπόρευμα, οι ελευθερίες έκφρασης και συνδικαλισμού είναι θεμελιώδεις παράγοντες για τη διατήρηση της προόδου… και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιδιώκει την υλική του ευημερία σε συνθήκες ελευθερίας, οικονομικής ασφάλειας και ίσων ευκαιριών», περάσαμε στον 21ο αιώνα στην ακραία εκμετάλλευση της εργασίας και του στραγγαλισμού των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η ανεργία στην Ελλάδα αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα, καθόσον βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις κορυφαίες θέσεις παγκόσμιας φτώχειας, γεγονός που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στον κοινωνικό αποκλεισμό και σε περαιτέρω εξαθλίωση.
Αυξάνεται η μακροχρόνια ανεργία, κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, οι περισσότερες ώρες απασχόλησης με μικρότερη αμοιβή, υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, ανεργία στις ηλικίες μετά τα 45.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες απαξιώνεται ο ρόλος της εργασίας, το επιστημονικό δυναμικό μεταναστεύει και ο πλούτος αναδιανέμεται σε βάρος της εργασίας και προς όφελος του κεφαλαίου.
Σε έναν κόσμο ανασφάλειας και φτωχοποίησης εξαιτίας των πολιτικών άγριας λιτότητας που επιβάλλονται από τους δανειστές καταρρέει το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη παραμερίζεται και η Δημοκρατία εκτοπίζεται.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και το σύνολο της κοινωνίας δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχτούμε μοιρολατρικά μια παγιωμένη κατάσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού κοινωνικού μετώπου ως απάντηση στις ασκούμενες πολιτικές, διότι «… η ελευθερία που κυριαρχεί στην οικονομία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και τίθεται στη διάθεση κάποιων κατεχόντων, η οποία δε συνδυάζεται με την ισότητα και την αδελφοσύνη, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη δυστυχία».
Μαρία Κυριακοπούλου
Πρώην Βουλευτής
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Συμφωνίας