Ένα απόσπασμα από τα πρακτικά των θέσεων του Α΄ συνεδρίου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ που έγινε τον Νοέμβριο του 2013 καθότι κρίνουμε ότι είναι απολύτως επίκαιρο

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Η αντιπαράθεση, δεν είναι τεχνοκρατική ή οικονομική. Είναι βαθύτατα πολιτική και ιδεολογική. Η αντίθεση μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική δεν γίνεται, επομένως, μόνο με όρους οικονομικούς. Η αντίθεσή μας είναι πρωτίστως ιδεολογική.
Η θέση μας αυτή, ότι δηλαδή ο πόλεμος είναι ιδεολογικός και πολιτικός, δικαιώθηκε από την ίδια την εμπειρία των τελευταίων ετών. Η ίδια η κρίση απέδειξε ότι, αν δεν υπάρχουν αρχές και αξίες στην άσκηση πολιτικής, η εξουσία γίνεται εργαλείο καταπίεσης και άσκησης βίας, οι δυνατοί γίνονται δυνάστες, ο άνθρωπος εξαθλιώνεται και η κοινωνία γίνεται ζούγκλα.
Αν θέλουμε και επιδιώκουμε σοβαρά να δημιουργηθεί ξανά ένα λαϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει την εξουσία για να προασπίσει την εθνική ανεξαρτησία, να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε βασικές ιδεολογικές αρχές που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Ο πόλεμος θα κερδηθεί μόνο στη βάση αδιαπραγμάτευτων ιδεολογικών αρχών και αξιών. Και μόνο από αγωνιστές που είναι σοσιαλιστές ή αριστεροί ή προοδευτικοί γιατί πιστεύουν σ’ αυτές τις αρχές και δεν υποτάσσονται στις σειρήνες της εκάστοτε εξουσίας.
Πρέπει επομένως να γίνουν ξανά ευδιάκριτες οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ακολουθούμενη πολιτική και την εναλλακτική στρατηγική, ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και την προοδευτική - αριστερή πρόταση.